Techniek&Innovatie
In het ontwerp van de hybride megajacht Nova is alles gericht op het dempen van geluid. Artist impression: Heesen Yachts

Geluidloos varen grote stap voorwaarts in comfort


Seriebouw van hybride superjachten

Branche: Jachtbouw & Watersport | Auteur: Paul Steenhoff | Publicatiedatum:

Daar waar in de koopvaardij innovatie in aandrijving wordt versterkt en vaak afgedwongen door wetgeving, zijn bouwers van superjachten nog vrij. Maar net zoals in de Formule 1 druppelen de ontwikkelingen wel door naar andere marktsegmenten. Feadship presenteerde onlangs de hybride ‘Savannah’, bij Heesen Yachts is de hybride ‘Nova’ in aanbouw.

Heesen Yachts uit Oss bouwt zijn eerste hybride superjacht Nova. Zoals gebruikelijk in dit segment, wordt er niets gezegd over de eigenaar en de verkoopprijs, maar Peter van der Zanden, General Manager Design & Development, geeft ons graag inzicht in de hybride aandrijving waarmee dit schip wordt uitgerust. “Het is een 50 meter lang jacht in de categorie onder een brutotonnage van 500 ton. Het exterieur is ontworpen door Frank Laupman van Omega Architecten en het interieur komt van Sinot Yacht Design. De romp is een lichtgewicht Fast Displacement Hull Form (FDHF) van aluminium, met een verticaal staande boeg. Alles is ontworpen vanuit het oogpunt om met een klein vermogen een respectabele snelheid te behalen.”

Lichte motoren, lichte romp

“Er is lang nagedacht over de vorm van de hybride aandrijving die we geheel in eigen huis hebben ontwikkeld”, zegt Van der Zanden. “Uiteindelijk is er gekozen om twee hoofdmotoren van MTU te plaatsen, de 12V2000M61, die elk maximaal 600 kW kunnen leveren, naast twee gelijkstroom gensets van John Deere die op 1.500 en 1.800 toeren kunnen draaien. Het schip is ook geschikt om twee 1.080 kW motoren te herbergen waardoor de topsnelheid naar 20 knopen gaat. De versie die we nu bouwen heeft dus bescheiden motoren die direct aan de schroefas zijn gekoppeld.”

‘Wij zijn van mening dat op accu’s varen een bepaald doel moet dienen, zoals een nacht doorvaren zonder draaiende motoren’

Daarnaast zijn er twee watergekoelde permanent magneet elektromotoren aan boord van het Finse Visedo die elk 127 kW kunnen leveren. Door de FDHF-romp kan er met dit geringe vermogen toch tot 9 knopen volledig elektrisch worden gevaren. Met een tandwielkast zijn elektromotoren verbonden met de schroefas.

“Het elektrisch varen noemen we de ‘Quiet cruising mode”, vervolgt Van der Zanden. In de ‘Economic cruising mode’ draaien de diesels en werken de elektromotoren als dynamo’s om het hotelbedrijf te voeden. In de ‘Diesel cruising mode’ verzorgen de gensets deze taak en in de ‘Boost mode’ leveren zowel de diesels als de elektromotoren hun volle kracht aan de schroefas en wordt de maximale snelheid van 16,5 knopen bereikt. Het totale vermogen bedraagt dan 730 kW. 

Meerprijs

Peter van der ZandenVan der Zanden wil niet kwijt wat het hybride systeem extra kost naast de conventionele aandrijving. “Maar het zijn geen schokkende bedragen. Je moet rekening houden met een meerprijs van 3 procent op het totale bouwbedrag”, zegt hij. In tegenstelling tot de hybride ‘Savannah’ van Feadship, krijgt de Nova geen batterijpakket aan boord. “Wij zijn van mening dat op accu’s varen een bepaald doel moet dienen, zoals een nacht doorvaren zonder draaiende motoren. Maar de hoeveelheid kWh die hiervoor nodig is, loopt dan al snel op waardoor een flinke hoeveelheid accu’s noodzakelijk wordt met hoge investeringskosten en toenemend gewicht als resultaat.”

De Nova heeft zes hutten voor maximaal twaalf gasten. De mastersuite is gelegen op het hoofddek aan de voorkant en heeft een badkamer met centraal ligbad. De overige hutten zijn benedendeks. Op het achterdek is een open beachclub, er is een sauna en een fitnessruimte aan boord. De oplevering van de Nova staat gepland voor 2017. 

MTU
Europort standnummer 1425

Willems Constructie
Europort standnummer 1103

Huisman Elektrotechniek
Europort standnummer 1103

Heinen & Hopman
Europort standnummer 1423

Deel deze pagina
Nominatie Schip van het Jaarprijs

Vorig jaar was Heesen Yachts genomineerd voor de KNVTS Schip van het Jaarprijs, dit jaar doet Oceanco daar een gooi naar. Op 2 november wordt duidelijk of het superjacht ‘Equanimity’ de prijs wint tijdens het Maritime Awards Gala. Het schip kan een snelheid bereiken van maximaal 19,5 knopen en heeft een stalen romp en aluminium bovenbouw. Het schip voldoet aan de Passenger Yacht Code, is gebouwd voor comfort en biedt ruimte aan maximaal 26 gasten en 28 bemanningsleden.

De Equanimity is ontworpen door Oceanco Monaco. Het interieur is van de hand van Andrew Winch en kent Balinese invloeden. Het achterdek herbergt een grote beach club en het schip heeft een gymzaal, massageruimte, sauna, stoombad en een klein zwembad met directe toegang tot het buitenwater.

Lengte: 91,5 m
Breedte: 14,6 m
Maximale snelheid: 19,5 knopen
Motor: 2 x 3.600 kW MTU
Tankcapaciteit: 271.000 liter
Materiaal: Stalen romp en aluminium superstructure

Foto: Oceanco

Facts & Figures Nova

Lengte: 50 m
Breedte: 9,5 m
Diepgang: 2,32 m
Hoofdmotoren: 2 x MTU 12V2000M61 600 kW
Generator sets: 2 x Zenoro/John Deere dual speed
Elektromotoren: 2 x Visedo 127 Kw
Rompconstructie: Heesen Yachts
Opbouw constructie: Willems Constructie BV
Elektrische installatie: Huisman Elektrotechniek BV
Navigatieapparatuur: Tijssen Electro BV
Audio/video apparatuur: Van Berge Henegouwen Installaties BV
Exterieur schilderwerk: YPLC BV
Hydraulische uitrusting: Hydromar BV
HVAC (klimaatbeheersing): Heinen & Hopman Engineering BV

Bekijk hier meer artist impressions van de Nova.

Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland