Schoon LNG Binnenvaartschip van Damen Shipyards | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Het casco van de Damen EcoLiner wordt nu afgebouwd in Hardinxveld.

Luchtsmering en LNG-elektrische voortstuwing:


Schoon LNG Binnenvaartschip van Damen Shipyards

Jan Spoelstra | donderdag 12 maart 2015
Scheepsbouw, Binnenvaart, Damen, LNG

LNG elektrische voortstuwing, luchtsmering en intrekbare tunnels maken de Damen Ecoliner een zeer zuinig binnenvaartschip.

Onlangs presenteerde Damen Shipyards Group op haar Roemeense werf de eerste LNG-aangedreven Damen EcoLiner-binnenvaarttanker (3400 kubieke meter tankcapaciteit, 110 meter lang). De combinatie van diverse innovaties zorgen voor een besparing op de brandstofkosten van 25%, zo blijkt uit tests op ware grote en modeltests bij maritiem onderzoeksinstituut Marin.

Damen’s locatie in Hardinxveld bouwt het schip de komende maanden af. Er is echter nog geen klant voor het schip, maar volgens de werf is er wel voldoende interesse.

Omdat het project als onderdeel van het "LNG Masterplan Rijn-Main-Donau" bijdraagt aan een groenere transportsector, wordt het in het kader van het TEN-T-programma (Trans-European Transport Network) met ruim 1,1 miljoen euro gecofinancierd door de Europese Unie.

Luchtsmering

De EcoLiner is het eerste schip met een luchtgesmeerde ‘ACES’-romp (Air Chamber Energy Saving), oorspronkelijk ontwikkeld op de voormalige Damen-scheepswerf Bodewes. Het systeem bestaat uit langsscheepse luchtkanalen waar lucht in zit. via een kleine overdruk wordt gecompenseerd voor lucht die 'weglekt'.

LNG elektrisch

Het hard van de voortstuwingsinstallatie zijn vier op LNG draaiende generatorsets en een energie managementsysteem die naar gelang de belasting generatoren aan- of uitschakelt. Zowel stroomopwaarts als -afwaarts en bij alle beladingstoestanden draaien de generatoren op een optimaal zuinig toerental.

LNG-aangedreven elektrische voortstuwing is op zich niet nieuw in de binnenvaart, maar de EcoLiner is wel het eerste schip waarbij LNG-aandrijving wordt gecombineerd met een elektrisch schroefasvoortstuwings- en roersysteem. Volgens Damen vergt deze voortstuwing minder onderhoud dan elektrisch aangedreven roerpropellers die gangbaarder zijn bij LNG-elektrische of dieselelektrische voortstuwing.

Twee Flex Tunnels van de firma Van der Velden zorgen er op hun beurt voor dat de schroeven voldoende water krijgen bij geringe diepgang. Het schip vaart echter het merendeel van de tijd beladen, en juist dan zorgen tunnels doorgaans voor extra weerstand. Van der Velden ontwikkelde de intrekbare Flex Tunnel waardoor altijd met de optimale configuratie gevaren kan worden.

Modulair

De eerste EcoLiner wordt als tanker opgeleverd, maar het modulaire concept kan zodanig worden aangepast dat elk soort vracht kan worden vervoerd, ook containers en droge bulk. De volledige LNG-installatie, inclusief de tanks met een bunkercapaciteit van circa 45 kuub LNG, bevindt zich achter de bemanningsverblijven.

LNG Masterplan Rijn-Main-Donau

Damen ontwikkelde de 'EcoLiner'-binnenvaarttanker in het kader van het door de EU ondersteunde LNG Masterplan Rijn-Main-Donau. Het betreft één van de grootste innovatieprojecten die de EU financiert in het kader van het TEN-T-programma.

Het LNG Masterplan is erop gericht om het gebruik en het transport van LNG door de binnenvaart te bevorderen. In het Masterplan zijn ook de vereiste (veiligheids)voorschriften vastgelegd die moeten worden nageleefd bij het gebruik en transport van LNG. Het LNG Masterplan ontvangt een EU-subsidie van ruim 40 miljoen euro. Het wordt uitgevoerd door een consortium van 33 bedrijven en organisaties uit zowel de publieke als private sector, afkomstig uit twaalf EU-lidstaten. Het project wordt gecoördineerd door Pro Danube Management GmbH en het Havenbedrijf Rotterdam.

Partners Maritiem Nederland