Techniek&Innovatie

Royal Bodewes levert eerste op visolie varende EcoCoaster op

Branche: Scheepsbouw | Auteur: Erik van Huizen | Publicatiedatum:

Royal Bodewes heeft onlangs de eerste van twee EcoCoasters voor de Finse Meriaura Group opgeleverd. De onder de vlag van Finland varende Eeva VG is het eerste schip in de wereld dat speciaal is gemaakt voor het varen op visolie. VG Shipping gaat als onderdeel van Meriaura de schepen managen.

In de machinekamer van de EcoCoaster staat als hoofdmotor een acht cilinder dualfuel motor van Anglo-Belgian Corporation type 8DZC900. Deze heeft bij het draaien op gasolie een vermogen van 1650 kW bij 900 toeren. De keuze voor de tolerante en robuuste motor van ABC was een logische. De motorenfabrikant uit Gent bleek als enige enthousiast, andere motorenleveranciers reageerden terughoudender op het varen op visolie. Volgens projectmanager Robert Jan Steenbergen van Royal Bodewes was de grootste uitdaging in dit project dan ook om het schip op de visolie te kunnen laten varen. “De visolie heeft een lagere calorische waarde en een hogere zuurgraad. De motor en het brandstofsysteem daaromheen zijn daarom speciaal aangepast op het varen op visolie. Dat betekent onder meer dat de brandstofinlaat van de motor van keramische materialen is gemaakt en het geïsoleerde leidingwerk en de verwarmde tanks volledig zijn gemaakt van RVS.”

Nog milieuvriendelijker

Om de EcoCoaster naast het varen op de biobrandstof nog milieuvriendelijker te maken, zijn de schepen voorzien van maatregelen die volgens Steenbergen nog niet of nauwelijks zijn terug te vinden op andere coasters. Zo hebben de schepen een uitgebreid managementsysteem voor het belasten van de generatoren, een watergesmeerde schroef- en roeras, een systeem om ballastwater te reinigen en is de hoofdmotor voorzien van een katalysator. Verder heeft de EcoCoaster een warmteterugwinsysteem voor de uitlaatgassen, koelwater en de airco. Om het energieverbruik verder omlaag te brengen is het hele schip voorzien van LED-verlichting.

De romp is speciaal ontworpen voor het varen met een snelheid van 10,5 knopen. Op de romp zit geen antifouling, maar Ecospeed, een in twee lagen van een halve millimeter aangebrachte glascoating. Voordeel van deze coating is dat er geen dioxines in zitten en dat het niet slijt door het varen in ijs. Want de EcoCoasters zijn gemaakt voor ijsklasse 1A, ijsvaart tot -30 graden. Bij het varen door het ijs kunnen twee generatoren van elk 560 kW het schip een diesel-elektrische boost geven.

De EcoCoasters kunnen wereldwijd varen, maar VG Shipping gaat ze voornamelijk inzetten van de Baltische Zee tot de Middellandse Zee.

Vlootvernieuwing

De twee nieuwe EcoCoasters zijn onderdeel van het moderniseren en de uitbreiding van de vloot van de Meriaura Group. De vloot bestaat nu nog uit twintig schepen, waaronder de op de scheepswerf in Turku gebouwde ‘Meri’. Dit was in 2012 het eerste vrachtschip in de wereld dat op biobrandstof kon varen. “Het is ons doel om binnen vijf jaar minstens vijftig procent van onze vloot te laten bestaan uit de brandstofbesparende en milieuvriendelijke EcoCoasters”, vertelt president Jussi Mälkiä van Meriaura. “Deze schepen varen dan allemaal op biobrandstof.”

De visolie maakt Meriaura zelf in de raffinaderij in het Finse Uusikaupunki. De brandstof wordt gemaakt uit de bijproducten van viskwekerijen.

De casco’s van de EcoCoasters zijn gebouwd op de werf van Partner in het Poolse Stettin, de afbouw gebeurde bij Bodewes Papenburg GmbH in het Duitse Papenburg. Royal Bodewes heeft de eerste EcoCoaster Eeva VG in september opgeleverd. De oplevering van de tweede, de Mirva VG, staat gepland voor midden november.

De EcoCoasters hebben het CleanShip certificaat van Bureau Veritas en zijn voorbereid op de komende eisen voor recycling.

Onderwerpen
Deel deze pagina
EcoCoaster

Lengte over alles: 103 meter
Lengte over de loodlijnen: 101,20 meter
Breedte: 13,60 meter
Holte: 7,80 meter
Diepgang: 6,13 meter
Deadweight: 5019 ton
Tonnage: 3.405 GT
Netto tonnage: 1.780 ton

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland