Techniek&Innovatie
De Pieter Schelte op weg naar Rotterdam. Foto: Allseas

Afbouw van baanbrekend megaschip op Maasvlakte 2


Voor de Pioneering Spirit wacht een miljardenmarkt

Branche: Offshore, Scheepsbouw | Auteur: Antoon Oosting | Publicatiedatum:

Nadat Allseas in de jaren tachtig als eerste pijpen legde op dynamische positionering en later de grootste pijpenlegger ter wereld succesvol in de vaart nam, is het nu tijd voor het volgende baanbrekende schip: de 'Pioneering Spirit'. Qua afmetingen het grootste schip ter wereld.

Het is een markt van vele miljarden die ligt te wachten op schepen als het mammoet-kraanschip de Pieter Schelte. Als de reuzencatamaran dit voorjaar klaar is na de installatie van de laatste apparatuur en het superieure liftsysteem waarmee grote platforms in een keer van hun onderstel op zee kunnen worden getild, hoeft de Pieter Schelte weinig stil te liggen.

Volgens Oil & Gas UK, de overkoepelende organisatie van de Britse olie- en gasindustrie (400.000 werknemers) en daarmee tegenhanger van onze IRO en Nogepa, zal er tot 2023 voor zo’n slordige 18,6 miljard euro aan overbodig geworden oude platforms voor de olie- en gasindustrie op de Noordzee moeten worden weggehaald.

Niets te vroeg

In deze decommissioning-market ging in 2013 600 miljoen euro op jaarbasis om wat vorig jaar al aangroeide tot het dubbele en snel zal doorgroeien tot 2 miljard euro aan opdrachten per jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over wat er nog in de Golf van Mexico staat weg te roesten en ook van zee moet worden weggehaald.

Wat dat betreft lijkt de Pieter Schelte niets te vroeg op de markt te komen nadat oprichter en volledig eigenaar van Allseas Edward Heerema (1947) al meer dan twintig jaar geleden zijn eerste plannen voor de bouw van een reuzencatamaran ontwikkelde. En moet het dus ook mogelijk zijn de investering in de meer dan 2 miljard euro kostende Pieter Schelte binnen afzienbare termijn terug te verdienen.

De eerste projecten voor het ontmantelen van overbodig geworden platforms op de Noordzee zijn al uitgevoerd, Maar tot nog toe gebeurde dat ontmantelen voor een groot deel ter plekke op zee. Dat is tijdrovend en duur vanwege de extra risico’s vanwege slecht weer en het moeten werken op een altijd beweeglijke zee.

Doorbraak

Hoewel het al is gelukt kleinere platforms in een keer van hun onderstel te tillen, betekent de komst van de Pieter Schelte een absolute doorbraak. Het schip kan namelijk ook alle zeer grote platforms in een keer van hun plek op zee tillen en op land afleveren bij een werf waar het sloopwerk eenvoudiger, veiliger, en dus aanzienlijk sneller en goedkoper kan plaatsvinden. Daarvoor wordt de Pieter Schelte de komende maanden op zijn tijdelijke ligplaats in de Alexiahaven, het binnenmeer van Maasvlakte 2, uitgerust met een tilsysteem. Dit systeem, ontwikkeld door Allseas in samenwerking met Bosch Rexroth en in Italië gebouwd, heeft acht dubbele balken die vanaf de beide rompen links en rechts onder een platform kunnen worden gestoken en deze kunnen optillen tot een maximaal gewicht van 48.000 ton.

Deel deze pagina
Grote Nederlandse en Belgische schepen

TI Europe
De 'TI Europe' (380x63 meter) van het in Antwerpen gevestigde Euronav is in termen van laadvermogen het grootste schip ter wereld. Het kan ruim 440.000 ton ruwe olie vervoeren.
Meer: Belgische Redersvereniging

Thialf
De 'Thialf' (202x89 meter) van Heereama Marine Contractors is het grootste kraanschip ter wereld. Twee gigantische kranen kunnen in tandem 14.000 ton tillen.
Meer: plannen voor een nog groter kraanschip

Vanguard
De 'Vanguard' (275x70 meter) van Boskalis' dochter Dockwise is het grootste halfafzinkbare zwareladingschip ter wereld. Het schip kan offshore constructies tot 117.000 ton op zijn rug tillen en de wereld over transporteren.
Meer: Vanguard

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland