Mv Baltic is Ro-Ro schip met spudpaal | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Het nut van de spudpaal bewees zich al tijdens de eerste reizen van de mv Baltic (foto: HMS)

Hartman Marine Shipbuilding bouwde schip voor dochter Global Seatrade


Mv Baltic is Ro-Ro schip met spudpaal

Erik van Huizen | dinsdag 31 oktober 2017
Europort 2017

“Een uniek concept”, zo omschrijft Hartman Marine Shipbuilding (HMS) de R2 Carrier mv Baltic. Zo is het schip onder meer voorzien van een spudpaal. Dit open top Ro-Ro schip van 3.500 ton deadweight kan daardoor vrijwel overal afmeren om lading aan boord te nemen. Ook in havens zonder specifieke Ro-Ro kades. Dit heeft zich tijdens de eerste reizen direct bewezen.

Hartman Marine Shipbuilding leverde de mv Baltic met bouwnummer 009 op 18 juli van dit jaar op aan dochteronderneming Global Seatrade. De Baltic is de opvolger van de succesvolle M2 Runner en heeft exact dezelfde rompvorm. Volgens HMS heeft de romp een bewezen efficiëntie. “Daardoor heeft ook de Baltic een gunstig brandstofverbruik, net als zijn voorgangers. Op de servicesnelheid van 12 knopen verbruikt dit schip ongeveer 5 kuub brandstof per dag.”

 Open top

Hartman Marine Shipbuilding werkte voor de afbouw van het in Polen gebouwde casco samen met verschillende plaatselijke bedrijven op Urk. Zo verzorgde Piet Brouwer de elektrische installaties en De Flux de betimmering van het schip. Wolfard & Wessels uit Hoogezand zorgde voor de inbouw van de machinekamer. Daar staat nu een Wärtsilä 6L20 zescilinder met een vermogen van 1200 kW. Coops & Nieborg, eveneens uit Hoogezand, leverde de laadklep, hoofd- en tussendekluiken.

Vanwege de open topnotatie mag het schip overigens ook zonder de hoofddekluiken varen. Zo kan het schip eenvoudig en zonder problemen zware en volumineuze lading vervoeren. Naast de mogelijkheid om Ro-Ro ladingen tot een maximale asbelasting van 80T te vervoeren is het schip tevens voorzien van de IMO 1.1 klasse waardoor het ook met gevaarlijke goederen mag varen. Hiervoor is het ruim deels met een sprinklerinstallatie uitgerust. Het meest bijzondere aan het schip is echter de spudpaal in het voorschip.

Telescoop spudpaal

Leeuwestein Scheepsinstallaties uit Dordrecht leverde de telescopische spudpaal voor de Baltic. In twee delen heeft de spudpaal een maximale uitsteeklengte van vijftien meter onder het vlak. “We zijn er trots op dat we betrokken zijn geweest bij een van de eerste zeegaande Ro-Ro schepen die een telescoop spudpaal heeft”, vertelt Dick Leeuwestein. “We leveren vooral veel spudpalen aan de binnenvaart en dan is een klus als deze toch wel bijzonder. Het is allemaal wat groter en zwaarder dan in de binnenvaart.”

Leeuwestein leverde overigens al wel langere en zwaardere telescopische spudpalen, tot wel dertig meter, aan de aannemerij en zeegaande baggerschepen. Daarnaast levert het bedrijf ook spudpalen aan de mosselvisserij en aan de kleinere jachtbouw.

Op haar best

De Baltic gaat net als de overige schepen van Hartman in vaste bevrachting varen bij Ocean 7 Projects. Het hoofdkantoor van dit scheepvaartbedrijf staat in het Deense Fredericia, verder heeft Ocean 7 Projects kantoren in Duitsland, Spanje en Italië. De vloot bestaat uit schepen met een deadweight van 1250 tot 6300 ton. Onder de schepen is er een aantal met zwarelading kranen met onder meer twee kranen van 150 ton. In de machinekamer van deze schepen staat een hoofdmotor van 4000 kW die voor een kruissnelheid zorgt van 16,5 knopen.

“Dit is waar ze op haar best is”, meldt Ocean 7 Projects een paar weken na de ingebruikname van de Baltic. Het schip ligt dan inmiddels aan een kade in Italië. Aan boord staat op dat moment een 260 tons kraan die via de Ro-Ro voorziening in de boeg van het aan boord is gebracht. De spudpaal hield het schip tijdens het laden en lossen van de kraan in positie. De kraan werd vervolgens in minder dan twee dagen van Sicilië naar Sardinië gebracht.

Partners Maritiem Nederland