Techniek&Innovatie
De 'Quadrofoil' van Vleugelboot.nl, een snelle elektrische draagvleugelboot.

Motorboten op de HISWA te water


Sportief, luxe, stil en systeemintegratie

Branche: Jachtbouw & Watersport | Auteur: Hans Buitelaar | Publicatiedatum:

Sportief en elektrisch op draagvleugels varen voor de sportievelingen en een hoge mate van luxe en systeemintegratie voor mensen die het comfort van thuis ook op het water willen beleven. Dat zijn de trends die watersportjournalist Hans Buitelaar signaleert bij de te bezichtigen motorboten op de HISWA te water van 1 t/m 6 september op het NDSM terrein in Amsterdam-Noord.

Sensationeel vliegen boven water op draagvleugels is populair bij sportieve zeilers maar nu ook bij motorboot schippers. Teams in de solar boat challenge bouwden al ultra lichtgewicht bootjes die alleen op zonne-energie hoge snelheden kunnen bereiken dankzij draagvleugels. Nu presenteert Vleugeloboot.nl de ‘Quadrofoil’: een tweezits motorboot waarbij de opvarenden achter elkaar zitten op een lichte constructie die bestaat uit een smalle romp met forse draagvleugels opzij en van onder.

Elektrisch

Met een elektrische buitenboordmotor bereiken de verschillende modellen ‘Q2A’ en ‘Q2S limited’ snelheden van 30 of 40 kilometer per uur. Daarvoor staan motoren van 3,7 en 5,5 kilowatt paraat. De actieradius van de Q2A is 50 kilometer, die van de Q2S limited zelfs 100 kilometer. De strak vormgegeven boot oogt futuristisch en geeft een sensationele ervaring wanneer de boot uit het water komt en dan op de vleugels geruisloos en zonder golven te veroorzaken enorm versnelt. De Quadrofoil is te zien op de wal in stand nummer T13. Een Quadrofoil is te bestellen vanaf 15.000 euro.

Integraal gebruiksgemak

Zoals elk jaar zijn er ook een groot aantal traditionele luxe motorjachten te bewonderen. Een dag op het water moet voor de meer welvarende watersporter die van luxe houdt vergezeld gaan met dezelfde mate van comfort als thuis. Stopcontacten op de juiste plek, geen trapjes tussen terras en huiskamer, makkelijk te bedienen entertainment apparatuur en wellicht zelfs gordijnen met afstandsbediening en een slimme thermostaat. Daarom is het motorjacht met de open achterkuip populair, vaak met glazen schuifwand tussen stuurhuis en kuip. Het bedieningsgemak bereiken de werven en hun toeleveranciers door een groeiende mate van systeemintegratie.

De 'Discovery OC' van Super Lauwersmeer.

Motorbediening, controle van de airco of verwarming, het aan- en uitzetten van verlichting, instrumenten, geluidsinstallatie en televisie maar ook navigatieapparatuur en monitoring en alarmsystemen zijn allemaal gekoppeld aan een groot kleurenscherm bij de stuurstand. Met de vingertoppen over het touchscreen  controleert de stuurman alles.

Bouwers van luxe motorjachten, met een hoge mate van systeemintegratie zijn Boarnstream (E-steiger, nr. 32), Jachtwerf Mulder (E-steiger nr. 44) of  Super Lauwersmeer (A-steiger nr. 04).

Afstandsbediening

Ook voor mensen die hun oudere kruisertje van bedieningsgemak anno 2015 willen voorzien, bestaat een oplossing. ‘Yachtcontroller’ is een systeem dat het mogelijk maakt ook bestaande jachten zonder geïntegreerde elektronische bediening heel gebruiksvriendelijk en modern te besturen.

Met een afstandsbediening, qua maat vergelijkbaar met die van een televisie,  kan de schipper op afstand de boot besturen. Een ontvanger wordt bij het dashboard gemonteerd, die een apparaat aanstuurt dat de gashendel kan bedienen, boeg- en hekschroef in werking kan stellen of de ankerlier kan activeren. Een chipje rekent uit welke voortstuwers in werking moeten worden gezet als de schipper op afstand commando geeft om de boot om de as te laten draaien, vooruit te laten gaan of een bocht te laten draaien.

Op afstand kan de stuurman nu een boot een ligplaats in manoeuvreren, terwijl hij zelf op de boeg staat om landvasten rond de bolders te gooien. De prijs van een yachtcontroller (Stand T45 op de kade) met installatie is afhankelijk van het aantal motoren, generatoren, boeg- of hekschroef en andere systemen die via de afstandbediening aangestuurd moeten worden.

Lees meer over zeiljachten op de Hiswa te Water.

Meer informatie over de Hiswa te Water:

www.hiswatewater.nl

Deel deze pagina
Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland