Techniek&Innovatie

Hotels op zee

Branche: Offshore | Auteur: Paul Steenhoff | Publicatiedatum:

Offshore kan niet zonder personeelsaccommodatie. In eerste instantie was dat niet de core business van Holland Shipyards, maar nu vormt het een substantieel deel van het productportfolio. “We bouwen geen zeecontainers om, maar maken verblijfsmodules die de vergelijking met een goed hotel kunnen weerstaan”, zegt Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards.

Wie vanuit het kantoor van Holland Shipyards over de Boven Merwede naar de overzijde kijkt, ziet de geboortegrond van Holland Shipyards. “Daar is mijn vader in 1981 begonnen met een werf, gericht op de binnenvaart”, zegt zoon Marco Hoogendoorn die aangesteld is als business developer. De overkant heet Instalho Scheepsbouw en er worden niet alleen binnenvaartschepen gebouwd en gemodificeerd, maar ook zeegaande schepen verlaten de kade. Aan de kant van Hardinxveld-Giessendam worden de personeelsaccommodaties gebouwd, in diverse verschijningsvormen, naast offshore support schepen en speciale projecten.

Floatel

Een van die vormen van personeelsaccommodatie is het floatel, niets meer dan een drijvend hotel, zonder propulsie. Zo zijn op Holland Shipyards onder andere de Vivaldi (601 POB) en de Bellini (320 POB) gebouwd die allebei voorzien zijn van alle mogelijke faciliteiten zoals een hospitaal, kantoren, vergaderruimten en de technische voorzieningen om aan de ‘zero-discharge’ eisen van de koper te voldoen. De floatels zijn volledig zelfvoorzienend en kunnen vrijwel overal worden ingezet.

Marco HoogendoornNu zijn dit duidelijke one offs en dat is naast de bouwsnelheid een van de sterke punten van de werf claimt Hoogendoorn. Maar met standaardisatie is natuurlijk ook een goede boterham te verdienen. Vandaar dat Holland Shipyards een voorzichtige start heeft gemaakt met Holland Accommodation Rentals, waar standaard modules gehuurd kunnen worden, in het bijzonder gericht op de offshore. De units worden aan dek geplaatst - maximaal vier hoog - waarbij ze onderling worden gezekerd door middel van een man/vrouwsysteem en het subframe met klampen op het dek wordt vastgezet of gewoon aan het dek wordt vastgelast.

Marco Hoogendoorn: “Een module is 15 meter lang, 10,5 meter breed en 3,30 meter hoog, waarbij de stahoogte in de accommodatie dan 2,30 meter is. De minimale capaciteit is 20 man en een module weegt 75 ton. Met combinaties van modules kunnen we naast de offshore ook de marine en de windmolenindustrie bedienen. Een module is een volwaardige accommodatie die volledig zelfstandig kan werken waardoor je dus een lege barge kunt omtoveren tot een comfortabel personeelsverblijf.”

Vijf modules

Holland Accommodation Rentals heeft vijf verschillende modules. Hoogendoorn: “Een slaapunit is voorzien van een badkamer en suite waar de crew kan ontspannen. Dus alles is aanwezig, ook wifi, tv en telefoonaansluitingen. De restaurantmodule is uitgerust met een koeling, een vriezer, restaurant en een kombuis, de module met faciliteiten heeft een wasserette, kantoren, kleedruimte, fitnessapparatuur en een ziekenboeg. De technische module bestaat uit de generatoren, de watermakers, de boilers en systemen voor het afvalwater. In de technische module zitten ook de controlesystemen en de tanks voor zeewater, drinkwater, afvalwater en de brandstof.”

'Een module is een volwaardige accommodatie waardoor je een lege barge kunt omtoveren tot een comfortabel personeelsverblijf'

Nu is het niet zo dat er altijd een aantal modules moet worden gehuurd om tot een volwaardig verblijf te komen. Marco Hoogendoorn: “Nee, daarin zijn we flexibel. We hebben ook kleinere accommodaties die bestaan uit een combinatiemodule waarin faciliteiten en techniek zijn ondergebracht. We zijn vrij in de indeling en kunnen dus op maat leveren waarbij de ondergrens wel die twintig man is. Maar een klant die liever een fitnessruimte heeft, kantoorruimte naast slaapgelegenheid of geen hospitaal nodig heeft, kunnen we binnen onze formule gewoon bedienen.”

Hoogendoorn claimt dat een complete accommodatie voor tachtig personen binnen vijf dagen kan staan. “Dat heeft te maken met onze hook-up tijd, de tijd die we nodig hebben om alles aan te sluiten zoals stroom, kabel, water, riool en data. Werk je met containers dan moet je iedere container opnieuw aansluiten. Plaats je vier containeraccommodaties dan heb je dus vier stroomaansluitingen. Met modulebouw heb je dat niet aangezien wij de units onderling koppelen. Er komt dus één stroomaansluiting en het riool wordt simpelweg aangesloten op de centrale standleiding. Dat scheelt erg veel manuren en tijd is geld. Bovendien biedt een container maar aan vier man ruimte terwijl wij beginnen met twintig man.”

Voor het plaatsen van de accommodatie geldt wel dat er een kraan aan boord moet zijn die voldoende capaciteit heeft om de units aan boord te takelen. “Dat is naast ruimte eigenlijk de enige voorwaarde. Wij zorgen voor de rest.”

Onderwerpen
Deel deze pagina
Van veerboot tot DP hotel

De ‘DP Galyna’ (70 x 13,5 meter) en ‘DP Gezina’ waren ooit de luxe veerboten ‘Simara Ace’ en ‘Siluna Ace’ van Ace Link Holdings AS, tot de boel failliet ging. In augustus 2011 werden de zusterschepen gekocht door Chevalier Floatels uit Kootwijkerbroek die aan Holland Shipyards de opdracht gaf beide schepen te transformeren tot offshore support vaartuigen, geschikt voor de offshore en de windmolenindustrie. De schepen worden diesel/elektrisch aangedreven en hoeven door dp niet te worden afgemeerd. Door een Ampelman Heave Compensated Gangway (een loopbrug die door hydraulische cilinders de golfslag kan compenseren, red.) kan de crew zich van en naar het werk begeven zonder gehinderd te worden door golfslag. Beide schepen bieden onderdak aan 56 mensen in single cabins.

Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland