Techniek&Innovatie

DDC richt zich op inspecties van maritieme installaties


Haarscherp 3D beeld dankzij drone

Branche: Toeleveranciers | Auteur: Hans Buitelaar | Publicatiedatum:

Met een goede camera rond een schip, platform of andere installatie vliegen, levert nauwkeurige, gedetailleerde een actuele beelden op die kunnen worden gebruikt voor inspectie. Computers maken van alle opnamen een driedimensionaal beeld.

Voor elke toepassing is er een andere drone, vertelt Feye de Zwart, een van de twee oprichters van Dutch Drone Company (DDC). Op 14 juni spreekt hij over de toepassing van drones bij de inspectie van maritieme installaties tijdens Smart Maritime Technology 2018.

Het bedrijf dat De Zwart samen met compagnon Guido Benschop oprichtte, richt zich op inspectievluchten boven maritieme installaties. Dat kunnen schepen zijn, boorplatforms, windmolens of hele haventerreinen. Met onbemande vliegende camera’s cirkelen ze rond de toppen van kranen, rond schoorsteentoppen of om de fundatie van een boorplatform.

“Er zijn grote verschillen in typen drones,” legt De Zwart uit. “Dat zit voor een belangrijk deel in de draagkracht van zo’n toestel. Kan een klein elektrisch vliegmachientje naast zijn eigen accu’s en elektromotoren ook nog veel gewicht mee torsen, of blijft dat beperkt tot een mini camera? Voor het afleveren van documenten is een kleine snelle drone meer geschikt, voor langdurig navigeren rond ingewikkelde installaties is een stabiele onbemande vliegmachine meestal handiger.”

Een andere belangrijke vraag: hoe weerstaat de drone sterke wind? Een simpele vuistregel is: hoe meer rotors, hoe stabieler hij in de lucht zal hangen. Nog een bepalende factor is de mate waarin een drone kan worden geprogrammeerd om een vooraf bepaalde route te vliegen. Satellietnavigatie met XYZ-assen (naast breedte en lengtegraad ook hoogtebepaling) maakt het mogelijk om ook zonder direct zicht te weten waar een drone is. Een te vliegen route voor inspectie kan worden ingevoerd, waarna de drone autonoom zijn taak uitvoert.

>>> Slimme techniek in de maritieme sector toepassen? Bezoek Smart Maritime Technology 2018

Verkeerstoren

Op het terrein van de RDM Innovation Campus maakt DDC een proefvlucht met de PH-3EJ, een drone van het merk DJI. Het vliegende gevaarte van ongeveer een meter doorsnee heeft zes wentelwieken aan een romp die zes accu’s bevat. Onder de zes stangen in hun stervorm hangt een camera aan een cardanische stabilisator. De DJI is uitgerust met een heus landingsgestel: de twee poten met dwarsbalk waarop de drone op de grond staat, klappen tijdens de vlucht op. “Deze kan elke camera tot 4 kilo aan gewicht mee nemen,” licht De Zwart toe. Voordat het toestel opstijgt, wordt de werking van de afstandsbediening getest, wordt de connectie van de camera met het beeldscherm in de bestelbus getest en is er radiocontact met de verkeerstoren van Vliegveld Zestienhoven.

‘Voor dronevluchten werken we met een echte piloot, die net als op een vliegtuig een brevet heeft’

“Gebieden rondom vliegvelden zijn Controlled Traffic Regions (CTR). Het hele Rotterdamse havengebied valt daarbinnen. Daar mag je niet zomaar een vliegend voorwerp de lucht in sturen. We moeten iedere vlucht aanmelden inclusief vluchtplan, de drone moet zijn voorzien van een gecertificeerd baken die een signaal uitzendt naar de verkeerstoren, met een erkend vliegtuignummer. Net als een passagiersvliegtuig heeft de drone een PH-nummer. De luchtverkeersleiding is verantwoordelijk voor een veilige afhandeling van het vliegverkeer, maar kan met een drone niet communiceren. Daarom werken we met een echte piloot, die net als op een vliegtuig een brevet heeft. Met de piloot, die weliswaar niet op het toestel zit maar hem wel bestuurt, is vanuit de toren wel tweezijdige communicatie mogelijk.”

Haarscherp

Tijdens de vlucht zijn op een beeldscherm in de bedrijfsbus van DDC mooie beelden te zien die de camera opneemt. De vlucht gaat over de naastgelegen scheepswerf, die ook vooraf is geïnformeerd over de vlucht. “Als ze daar een drone zien die boven de werf hangt ­– en die dus kennelijk opnamen maakt – bellen ze meteen het alarmnummer. Maar nu weten ze dat wij het zijn.”

Spionage met drones is een fenomeen waar steeds meer bedrijven zich tegen willen weren.  Af en toe wordt de film van de live-verbinding met de camera een flits onderbroken, als van een bepaald shot een foto wordt gemaakt. Die zijn verbluffend scherp en van onvoorstelbaar hoge resolutie. Een foto waarop een flinke sectie van een schip te zien is, wordt ingezoomd tot het niveau waarop de haarscheurtjes van metaalmoeheid goed zijn waar te nemen. Van enkele tientallen meters afstand weet de lens van de camera zulke scherpe beelden te maken dat die het blote oog van dichtbij ver overtreffen.

‘De camera kan inzoomen tot het niveau waarop haarscheurtjes van metaalmoeheid goed zijn waar te nemen’

Tijdwinst

“Dankzij de visuele inspecties die wij uitvoeren, zijn de klimmers die via rope access persoonlijk visuele inspecties doen, niet meer nodig”, legt De Zwart uit. “Waar een klimmer uren bezig is met het voorbereiden van zijn tocht en klauteren naar de plek die geïnspecteerd moet worden, vliegen wij er in minuten langs. Bovendien moeten installaties worden uitgeschakeld als mensen er naartoe gaan voor inspectie. Een scheepsmotor kan niet draaien als een surveyor de schoorsteen inspecteert, en een flare op een raffinaderij kan al helemaal niet branden. Met een drone vliegen we er op veilige afstand langs en we kunnen beelden maken van de installatie in bedrijf.”

3D en gecertificeerd

De gemaakte beelden van rondom worden met een slim programma verbonden, waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat met heel hoge beeldkwaliteit. Zo kan de eigenaar en de keuringsinstantie ook na de vlucht heel precies analyseren wat de actuele toestand is van een schip of installatie. Alle opnamen worden opgeslagen en zijn voorzien van een tijdsaanduiding. Door samen te werken met een gecertificeerd inspecteur, kunnen de drone opnamen de basis zijn voor een door klassenbureaus erkende inspectie.

Onderwerpen
Deel deze pagina
Sprekers tijdens SMT event

Dutch Drone Company werkt samen met RiMS, die drones inzet voor inspecties van afgesloten ruimtes als tanks aan boord van schepen. Een reportage hierover verscheen in nummer 3-2018 van Maritiem Nederland. Samen verzorgen de bedrijven uitgebreide en gecertificeerde inspectierapporten. De oprichters van beide bedrijven, Feye de Zwart en David Knukkel, spreken tijdens het event Smart Maritime Technology op 14 juni in Rotterdam.

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland