Augmented reality heeft potentie van kostenbesparing | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Met een AR bril op zijn neus krijgt de monteur ondersteuning via internet.

Augmented reality heeft potentie van kostenbesparing


Augmented reality heeft potentie van kostenbesparing

Hans Buitelaar | dinsdag 5 september 2017
Zeevaart, Maritieme Cluster

Zeelui met een Augmented Reality bril op hun neus kunnen bij reparaties aan gespecialiseerde apparatuur ondersteuning krijgen via internet. De camera in hun bril herkent fabrikant en type om door te schakelen naar online hulp. Zo kunnen reders fors besparen. Maritieme grootbedrijven experimenteren, terwijl een Rotterdamse startup een AR platform voor individuele reders onder de aandacht brengt.

Een allround technicus – zonder specifieke kennis van een motortype of een schakelkast – kan voor reparaties worden ingezet met de hulp van augmented reality (AR). Software die is gekoppeld aan de camera op een AR bril, herkent fabrikant en typenummer van een installatie wanneer de monteur ernaar kijkt. Vervolgens is in microseconden de juiste handleiding gevonden, kan de monteur met spraakopdrachten naar de juiste hoofdstukken zoeken en krijgt hij instructies en video’s op zijn bril geprojecteerd, waardoor hij ter plekke ziet wat hij moet doen. Of de bril legt via internet contact met de technische ondersteuning van de toeleverancier, waar een ervaren monteur van afstand de monteur helpt de juiste diagnose te stellen om vervolgens de reparatie uit te voeren. Vanuit het kantoor van de leverancier kan de technische ondersteuning zelfs tekeningen en opdrachten tijdens een videocall direct op de bril van de monteur ter plaatse projecteren.

 In één keer opgelost

“Wij verwachten dat er binnen enkele jaren een augmented reality bril op ieder schip aan boord is,” blikt Raymon Lubbers vooruit. Met zijn bedrijf FEO AR brengt hij maritieme bedrijven de mogelijkheden onder de aandacht van technische ondersteuning op afstand, op het moment dat een monteur aan het werk is. Begonnen in november 2016, heeft het bedrijf dat Lubbers runt met zijn kompaan Ruben de Vries een plek gevonden in het Rotterdamse maritieme startup project PortXL. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van AR is in de maritieme industrie nog beperkt. Zo maakt OceanSat gebruik van de bril bij het installeren van navigatiesystemen en het verhelpen van eventuele storingen. De Vries van FEO AR gaat vaak zelf met de AR bril op stap bij het installeren van de computers voor de satellietnavigatie.

‘Wij verwachten dat er binnen enkele jaren een augmented reality bril op ieder schip aan boord is’

“Het begint ermee dat iemand met een AR bril naar een probleem wordt gestuurd”, zegt Lubbers. “Dan zien de klanten hoe eenvoudig het met de juiste ondersteuning wordt om een reparatie in één keer goed uit te voeren. First time fix rate noemen we dat en we kunnen die op 100 procent krijgen. Daarnaast biedt de AR bril nog een aantal voordelen. Niet alleen de monteur, maar ook zijn ervaren begeleider op het technisch ondersteuningscentrum kijkt mee. Het ‘vier ogen’-principe is zo meteen gewaarborgd. En de bril kan heel makkelijk tijdens de reparatie of installatie een aantal foto’s maken, zodat de processen worden gedocumenteerd voor een juiste werkwijze en garantie.”

Lage bandbreedte

Het platform dat de informatie naar de AR bril stuurt en vanuit de blik van de monteur de juiste informatie weet te vinden, is de basis van de werking van een ‘AR-gestuurde monteur’. Vanuit zijn bedrijf AR Development ontwierp Mark Smit GemVision, een softwareplatform dat de bril op een voor de monteur bruikbare manier aanstuurt en snel de juiste informatie weet te vinden, binnen de beperking van de kleine bandbreedte van internet aan boord van schepen. Op een 128 kilobit per seconde netwerk kan de AR bril worden ingezet.

 Originele fabrikanten

Maersk Oil zet AR in bij de aanleg en het onderhoud van het Culzean project, een gaswinningsplatform midden op de Noordzee. Toepassing in de offshore is nog geen scheepvaart, maar komt dicht in de buurt. Om kosten te besparen bij de aanleg en ingebruikname van de drie met bruggen verbonden platforms, gingen de ingenieurs van het offshorebedrijf veel verder in de detaillering van hun ontwerp dan voorheen gebruikelijk was. Deze werkwijze vereiste voortdurende toegang tot ontwerpdetails voor de monteurs. Een AR bril gaf hen die informatie ter plekke, terwijl ze hun handen vrij hielden om door te werken.

Ook motorenfabrikant Wärtsilä werkt aan het inzetten van AR voor de reparatie van scheepsmotoren. De gegevens en kennis van de motoren of het ontwerp van de boorplatforms is bij deze twee toepassingen direct aanwezig, waar FEO AR juist het platform aanbiedt waarop die kennis op een voor AR goed bruikbare manier kan worden gedeeld.

 “In de distributieketen van de maritieme industrie richten we ons op OEM’s (fabrikanten van boordinstallaties) om die zover te krijgen dat ze voor hun klanten, de reders, de informatie openen voor gebruik via ons platform”, zegt Lubbers. “In het verfijnen van de mogelijkheden van herkenning van machines en hun herkomst, hebben we een zekere kritische massa nodig. Fabrikanten hoeven overigens geen concurrentiegevoelige informatie openbaar te maken, ze hoeven er alleen maar voor te zorgen dat die voor hun klanten beschikbaar komt via ons AR platform.”

 Snel weer operationeel

Lubbers benadrukt de grote besparingen in tijd en kosten die dankzij AR gehaald kunnen worden. “Als nu een scheepswerktuigbouwkundige aan boord een probleem niet meteen kan oplossen, moet een monteur worden ingevlogen van de leverancier. Dat duurt lang, kost veel geld en intussen functioneert het schip niet naar behoren. Al die verloren tijd en kosten kunnen makkelijk worden voorkomen. De HWTK gaat met een AR bril naar de defecte installatie en wordt met de online beschikbare informatie stapsgewijs door de reparatie geholpen. Of de technische dienst van de leverancier helpt hem online. Een storing wordt zo met een veel hogere slagingskans van de reparatie verholpen.”

De AR pioniers verzuchten: “Reders en andere bedrijven in de maritieme industrie moeten echt eens nadenken over de kosten van downtime, de inefficiëntie van de manier waarop storingen nu worden aangepakt. Neem bijvoorbeeld een hydrografie schip dat we in samenwerking met Port of Rotterdam nu kunnen gaan ondersteunen. Als er een storing is in één van de boordsystemen, gaan de aanwezige hydrografen daar niet aan werken. Dan leggen ze het schip aan de kade en kunnen ze die dag hun eigen werkzaamheden, waarvoor ze betaald worden, ook niet uitvoeren. Ze wachten op een monteur van de leverancier. Het mes snijdt echt aan twee kanten als je die zeelui onder begeleiding van een ingenieur van de leverancier een reparatie laat uitvoeren. Je bespaart kosten en het schip is weer snel operationeel. En doordat de fabrikant meekijkt en ziet dat de reparatie volgens voorschrift wordt uitgevoerd, blijft ook de garantie intact.”

Partners Maritiem Nederland