Techniek&Innovatie

Alle OPV’s in dienst gesteld

Branche: Marine, Scheepsbouw | Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

De vierde uit de inmiddels welbekende serie van vier Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s) is inmiddels in dienst gesteld. Dit is voorlopig het laatste marineschip dat in gebruik wordt genomen.

Op 29 november vond de indienststellingsceremonie van de ‘Zr. Ms. Groningen’ plaats. Twee jaar geleden doopte minister Melanie Schultz van Haegen (IenM) het Ocean Going Patrol Vessel tijdens de tewaterlating in Vlissingen. Het betreft voorlopig het laatste nieuwe schip voor de Koninklijke Marine, Nederland heeft momenteel geen marineschip in aanbouw.

In 2012 werd zusterschip ‘Zr. Ms. Holland’ onder andere vanwege de innovatieve mastconstructie met geïntegreerde radar-, antenne- en camerasystemen uitgeroepen tot Schip van het Jaar. Een titel die het schip tevens verdiende vanwege de lage operationele kosten door de geringe bemanning en lage motorisering.

De Groningen liet in zijn jonge leven al van zich horen. Zo ondersteunde het patrouillevaartuig een reddingsactie van het gezonken vrachtschip ‘Baltic Ace’ op de Noordzee vorig jaar december.

Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal Matthieu Borsboom waarschuwde tijdens de ceremonie dat de OPV’s geen volwaardige oorlogsbodems zijn die je naar elk crisisgebied kunt sturen. “Hun inzet is alleen mogelijk in het lagere geweldsspectrum.” Zo is het schip uitgerust met slechts één 76 mm kanon, 1 30 mm kanon en twee 12,7 mm mitrailleurs. Volgens Borsboom sloegen de bezuinigingen die de marine sinds 2005 onderging een behoorlijk gat in de continuïteit. “We moesten immers weer een groot aantal schepen afstoten.” Dat gold bijna ook voor twee OPV’s, maar het besluit die weg te bezuinigen werd teruggedraaid.

Aan boord bevinden zich twee FRISC’s (snelle onderscheppingsvaartuigen) en aan boord kan een NH-90 helikopter geplaatst worden. Daarmee kan het schip ondanks zijn geringe snelheid (22 knopen) toch achter kleine snelle boten aanjagen.

Onderwerpen
Deel deze pagina
Zr. Ms. Groningen

Type: Ocean Going Patrol Vessel
Waterverplaatsing: 3750 ton
Lengte: 108 meter
Breedte: 16 meter
Diepgang: 4,55 meter
Motoren: 2 x 5,4 megawatt (tot. 14.500 pk)
Snelheid: 22 knopen
Bemanning: 50 personen

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Betabanen

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Partners Maritiem Nederland