Zonnepanelen op zee logische volgende stap | Maritiem Nederland
Nieuws
De zonnepanelen op zee moeten bestand zijn tegen zout water, sterke stromingen en hoge golven (beeld: Engie)

Zonnepanelen op zee logische volgende stap

redactie | donderdag 18 juli 2019
Offshore

Tractebel, Jan De Nul, DEME, Soltech en Universiteit Gent spreken van "een logische volgende stap op de energiemarkt". Volgens het Belgische consortium zullen zonnepanelen op zee één van de belangrijkste bronnen van groene energie voor de toekomst zijn.

Als de kostprijs voor fotovoltaïsche zonnepanelen blijft dalen, is de evolutie naar offshore toepassingen (hoge golven) de logische volgende stap na drijvende zonnepanelen op meren en dammen en offshore toepassingen (lage golven) in lagunes en andere beschutte omgevingen. Omdat zonnepanelen op zee geen last hebben van de beperkte beschikbaarheid van land en het zogenoemde NIMBY-effect, ligt forse groei van de markt voor offshore zonne-energie in het verschiet.

Om zonne-energie te kunnen toepassen in een ruigere offshore omgeving, zullen de fotovoltaïsche zonnepanelen bestand moeten zijn tegen zout water, sterke stromingen en hoge golven. Bovendien moet er een drijvende structuur ontworpen worden die een kostenefficiënte oplossing toelaat. Verder gaan de partners vanaf het begin ook de integratie van de drijvende zonnepanelen in het ecosysteem onderzoeken, om de impact zoveel mogelijk te beperken.

Staat van dienst

De partners van het consortium hebben een bewezen staat van dienst. Terwijl Tractebel (onderdeel van Engie) sterk is in fotovoltaïsche technologie en offshore engineering, zijn DEME en Jan De Nul Group betrokken bij de ontwikkeling en installatie van heel wat windparken op zee. Soltech is expert in gespecialiseerde fotovoltaïsche zonnepanelen en de Universiteit Gent is een toonaangevend kenniscentrum voor offshore engineering, aquacultuur en ecosysteemstudies.

Het consortium, onder leiding van Tractebel, werd opgericht in het kader van de Vlaamse Blauwe Cluster. Voor het project is 2 miljoen euro beschikbaar, deels van de bedrijven en deels afkomstig van de Vlaamse overheid.

De partners van het consortium hebben de ambitie om als eerste offshore zonne-energieparken op te zetten in de Noordzee, eventueel in combinatie met windparken en/of aquacultuur. 

Partners Maritiem Nederland