Windpark Slufterdam 2.0 op Maasvlakte in gebruik

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Eneco en Vattenfall nemen een nieuwe en verbeterde versie van windpark Slufterdam op Maasvlakte 2 in gebruik. In het park dat sinds 2002 duurzame energie levert zijn de bestaande windmolens vervangen voor veertien veel efficiëntere exemplaren met een totaal vermogen van 50,4 MW. 

De energiebedrijven zijn medio 2017 gestart met de voorbereidingen voor het vervangen van de windmolens. In zo’n 1,5 jaar tijd zijn de oude windmolens gedemonteerd, is de infrastructuur voor het nieuwe windpark aangelegd en zijn de nieuwe windmolens geplaatst. De veertien windmolens leveren 180 GWh windstroom op, genoeg voor het jaarverbruik van zo’n 60.000 huishoudens.

Door de locatie van het park aan de rand van Maasvlakte 2 komt een aantal aan maatschappelijke en economische belangen samen. Van natuurorganisaties (Stichting Het Zuid-Hollandse Landschap en Natuurmonumenten) tot het Havenbedrijf Rotterdam en van gemeenten (Westvoorne en Rotterdam) tot twee concurrerende energiebedrijven (Eneco en Vattenfall). Allemaal werkten ze samen aan de realisatie van het einddoel: meer duurzame energie die tevens bijdraagt aan natuurherstel.

Fossielvrije energie

Cees de Haan, directeur Eneco Solar en Wind: "Om Nederland duurzamer te maken zullen er de komende jaren windparken bijgebouwd moeten worden. Dat kan alleen als daar ook draagvlak voor is. De enige juiste aanpak is samen aan duurzame energie werken met oog voor ieders belangen en het maatschappelijk belang."

Peter Smink, CEO Vattenfall Nederland: "Voor Vattenfall is elke stap die we maken met onder meer windenergie een belangrijke mijlpaal, want dat past volledig bij onze ambitie om binnen één generatie fossielvrij te zijn. Dit windpark ligt op een unieke wind locatie waar het volop waait. Met de nieuwe grotere windmolens kunnen we hier perfect gebruik van maken."

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland