Wet Minimum Loon geldt niet voor internationale zeevaart

Branche: Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark heeft op 5 september in een debat in de Tweede Kamer bevestigd dat de Wet minimumloon niet van toepassing is op de internationale zeevaart. Dit antwoord gaf zij op vragen van VVD-Kamerlid Bart Smals.

Op 5 maart schreef minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer dat het Nederlandse minimumloon onder voorwaarden niet van toepassing is op de internationale zeevaart. Deze zeeschepen moeten geregeld buiten de Nederlandse territoriale wateren varen en buitenlandse havens aandoen.

Door een uitspraak van de Raad van State op 17 april ontstond echter onduidelijkheid over de brief van Koolmees. De Raad van State verving het zogenoemde ‘woonlandbeginsel’ bij de bepaling of de Wet minimumloon wel of niet van toepassing is op niet-EU-zeevarenden aan boord van Nederlands gevlagde schepen door het zogenaamde ‘thuishavenbegrip’. Daarmee leek een breuk met de sinds de jaren 1960 gehandhaafde praktijk op handen, wat desastreuze gevolgen voor het voortbestaan van de Nederlandse zeevaart zou hebben betekend. 

Duidelijkheid

De staatssecretaris bevestigt nu dat de Wet minimumloon niet geldt voor de internationale zeevaart en deed de toezegging dat de minister dit nog in een brief aan de Tweede Kamer zal bevestigen. 

De KVNR is blij dat hiermee de noodzakelijke duidelijkheid voor de internationale zeescheepvaart is verkregen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland