Werk aan de winkel voor Keppel Verolme | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de SSP Piranema  na afbouw.

Werk aan de winkel voor Keppel Verolme

André Veenstra | woensdag 12 juli 2006

Was het bij Keppel Verolme in de Botlek tot 2005 nog behelpen met smalle marges, in dat jaar kwam de ommekeer. Er ligt veel werk in het verschiet voor de offshorewerf. Ook dit jaar trekken de opdrachten behoorlijk aan. 

De almaar stijgende wereldwijde vraag naar energie legt de oliemaatschappijen bepaald geen windeieren. Een typische offshorewerf als Keppel Verolme in Rozenburg profiteert van de spin-off. Er is meer vraag naar nieuwbouwconstructies en ook is er volop behoefte aan onderhoudswerk aan bestaande platformen. Daarnaast boekte de werf grote ombouwopdrachten.

Managing director Harold Linssen is blij met de huidige situatie. “De hoge olieprijs mag voor de gebruiker van eindproducten dan een flinke kostenpost betekenen, voor ons vertaalt zich dat in werk. Door de ‘duur betaalde’ olie kunnen oliemaatschappijen zich weer investeringen veroorloven. Zo hebben we begin dit jaar voor 150 miljoen euro aan opdrachten in kunnen boeken. Daarnaast zien we een ommezwaai in de opstelling van onze klanten. Waar men tot voor kort een afwachtende houding aannam, maakt men nu tijdig afspraken en reserveert men werfruimte om productieeenheden te laten verbouwen of onderhouden. Kortom: er is werk aan de winkel, en dat betekent de nodige verdiensten. Iets wat we natuurlijk goed kunnen gebruiken,” aldus een tevreden Linssen.

 

Gedaanteverwisseling

Bij de contracten gaat het in eerste instantie om twee grote offshoreprojecten. Van de in Zwitserland gevestigde Allseas Group SA kreeg Keppel Verolme de opdracht om voor dochtermaatschappij Société de l’Exploitation du Audacia de bulkcarrier ‘Geeview’ om te bouwen tot een geavanceerde pijpenlegger. Allseas wil met dit vaartuig zijn vloot voor offshore- en diepzeewerk versterken. Het te verbouwen schip is eind vorig jaar bij de werf op Rozenburg aangekomen. Intussen is er al heel wat van gestript. De werkelijke ombouw vindt plaats in dok 6. Hiervoor is een projectteam samengesteld dat de werkzaamheden onder leiding van een Allseas-manager begeleidt. De nieuwe pijpenlegger die na de verbouwing als ‘Audacia’ door het leven zal gaan, ondergaat een complete en opmerkelijke gedaanteverwisseling. Zo komt de stinger, het pijpenlegsysteem, niet zoals gebruikelijk aan het achterschip, maar over de boeg heen. Verder krijgt het beschikking over negen machinekamers, een dynamisch positioneringssysteem met acht schroefunits, verschillende boordkranen en een geheel nieuwe en uitgebreide accommodatie voor de bemanning. Het nieuwe werkschip kan een compleet aan boord samengestelde pijpleiding tot op een waterdiepte van 3.000 meter ‘neerleggen’. Oplevering van de Audacia staat gepland voor november dit jaar. President-directeur en oprichter van de Allseas Group, Edward Heerema, gunde Keppel Verolme deze opdracht vanwege de grote kennis en het vakmanschap die de werf aan de dag heeft gelegd bij soortgelijke conversies. Daarnaast heeft zijn bedrijf goede ervaringen met de werf opgedaan tijdens verbouwingen in 2005 aan ’s werelds grootste pijpenlegger, de ‘Solitaire’, ook een schip van Allseas. Het totale project kost Allseas 276 miljoen euro, waarvan 27 miljoen euro voor Keppel Verolme bestemd is.

 

Piranema

Een tweede grote opdracht Keppel Verolme uitvoert is de afbouw en uitrusting van het Sevan Stabilized Platform ‘SSP Piranema’. Dat is een cilindervormige Floating Production, Storage and Offloading vessel (FPSO) van 60 meter doorsnede en een hoogte van 30 meter. Het platform is zowel geschikt voor olieproductie, als op- en overslag. Het heeft een capaciteit van 30.000 vaten olie per dag terwijl er ruimte is voor de opslag van 300.000 vaten. Vanaf het platform gaat de olie in shuttletankers die de lading aan land lossen.

De romp met accommodatie van deze FPSO is gebouwd bij de Chinese Yantai Raffles-werf en gaat per zwaar transportschip naar Rotterdam. Vervolgens wordt het opgedreven en versleept naar de werf. Keppel Verolme bouwt de complete procesinstallatie en verzorgt de installatie van al het leidingwerk op het platform. Daarnaast plaatst het bedrijf de systemen voor afmering en het overladen van olie. Oplevering staat gepland voor de eerste helft van 2007. Het gevaarte gaat dan op transport richting kustwateren van Brazilië. Daarna gaat het in het diepwaterveld Piranema voor de kust van Brazilië voor anker om ruwe olie te winnen in opdracht van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras.

 

Werk aan de winkel

Dit jaar zijn nog andere grote opdrachten aan de portefeuille toegevoegd, zZoals de heropbouw van het half afzinkbare boorplatform ‘Blackford Dolphin’ van het gelijknamige bedrijf, een volle dochteronderneming van Fred Olsen Energy SA. Het gaat om het voormalige booreiland ‘Ocean Liberator’ dat in 1974 is gebouwd en geheel ‘gestript’ vanuit Zuid-Afrika op sleeptouw gaat naar de werf in de Botlek. Op dit ‘onderstel’ moeten een geheel nieuwe accommodatie en een booreenheid komen. Om het platform snel weer operationeel te krijgen, werken drie werven van Keppel – Keppel FELS, Keppel Shipyard Singapore en Keppel Verolme – samen aan de vervaardiging van de onderdelen. De Rotterdamse werf fungeert daarbij als spin in het web. Dit project moet na de zomer van 2007 afgerond zijn. Als het booreiland gereed is, kan het weer twintig jaar mee en wereldwijd worden ingezet voor het boren naar olie en gas in ruim 2.000 meter diep water. De kosten voor het totale project liggen naar schatting rond de 177 miljoen dollar. Een soortgelijke opdracht voor Transocean ligt op de plank. Die krijgt naar verwachting in 2007 zijn beslag.

Een project waarmee de werf nog dit jaar de handen vol zal krijgen, is de verbouwing en het onderhoud van de FPSO ‘Terra Nova’, die in Canadese wateren opereert. De bedoeling is dat het vaartuig hiervoor in juli of augustus de werf aandoet.

 

Nichemarkt

Keppel Verolme voert niet uitsluitend zeer grote projecten uit, ook voor kleinere opdrachten zet men zich voor de volle 100 procent in. Linssen: “Het gaat eigenlijk om een stukje nichemarkt, van waaruit een aantal kleinere maatschappijen met allerlei verzoeken komen om specifieke productie-units en platforms nieuw te bouwen of aan te passen. Het engineeringdeel ervan besteden ze veelal uit. Wij doen de bouw van het platform en plaatsen de procesapparatuur. Deze maatschappijen willen in bestaande – maar verlaten – olie- en gasvelden de nog aanwezige restvoorraden winnen met speciale vaartuigen en constructies. Die zijn zodanig uitgevoerd dat ze snel van het ene veld naar het andere te verplaatsen zijn.” Als voorbeeld wijst Linssen op een nieuw onbemand gascompressieplatform dat vorig jaar voor Perenco UK bij de werf is gebouwd, een zogeheten Mobile Offshore Application Barge (MOAB). Dat staat nu naast en is verbonden met een bestaand productieplatform van Perenco in het Britse Trentveld op de Noordzee, in 50 meter diep water. Het platform behandelt opgepompt gas. Wanneer de exploitatie van het veld afgerond is, kan het productieplatform losgekoppeld worden, waarna het elders opnieuw inzetbaar is.

 

Opruimers

Op dit moment zijn er genoeg opdrachtgevers die Keppel Verolme werk toeschuiven, maar zelf zit men ook niet stil: “Wij hebben immers heel wat te bieden aan kennis, expertise, ervaring, technische middelen en innovatieve productiemogelijkheden. In onze strategie komt het erop neer dat we daardoor specifieke markten vanuit een sterke positie kunnen benaderen,” geeft de managing director te kennen. “Verder is onze naam gevallen bij een consortium van buitenlandse bedrijven dat met ons en een Nederlandse partner het civiel-technische deel van een nog te bouwen vaartuig wil laten uitvoeren om bestaande offshore-installaties op de Noordzee op een milieuvriendelijk manier te gaan opruimen. Dit speciale vaartuig kan wereldwijd opereren voor soortgelijke exercities. Een Noorse club van bedrijven zegt daar in de (nabije) toekomst al baat bij te hebben. In dat licht zit er voor ons in de Noordzee méér brood dan alleen productie en onderhoud van offshoreconstructies.”

 

www.keppelverolme.nl

 

Kader

Keppel Verolme Rotterdam

Dochterbedrijf van Keppel Offshore Marine (KOM), onderdeel van de beursgenoteerde Keppel Corporation

  • Aantal werknemers KeVe: 350
  • Hoofdkantoor: Singapore
  • KOM is marktleider in productie en onderhoud van offshore-installaties, scheepsconversie en gespecialiseerde scheepsnieuwbouw.
  • KOM beschikt over 17 scheepswerven op wereldwijde locaties.
  • KOM heeft in totaal ca. 20.000 werknemers in dienst
  • Globale jaaromzet: 1,2 miljard euro door KOM; 2,0 miljard door Keppel Corporation.

Partners Maritiem Nederland