Waterinjectieschepen versterken vloot Jan De Nul

Branche: Baggeren | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Jan De Nul Group breidt zijn vloot uit met drie waterinjectiebaggerschepen (water injection dredgers). De Singaporese scheepswerf PaxOcean heeft de 'Giovanni Venturi', de eerste van de drieling, afgeleverd.

Het gaat in dit geval niet om nieuwbouw. Jan De Nul Group kocht recent drie offshore bevoorradingsschepen. PaxOcean bouwt deze om tot zeevarende waterinjectiebaggerschepen. De 'Giovanni Venturi' begint meteen met zijn eerste project in Argentinië. De andere twee waterinjectiebaggerschepen 'Henri Pitot' en 'Henry Darcy' zijn nog in ombouw en zullen later dit jaar de vloot van de maritieme aannemer versterken.

De drie waterinjectiebaggerschepen worden uitgerust met dynamische positionering, deiningscompensatie voor stabiele werkomstandigheden op zee en dieselelektrische motoren die de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.

Klein en wendbaar

De schepen zijn kleiner dan traditionele baggerschepen, uiterst wendbaar en ze hebben een beperkte diepgang. Dit type baggerschip is volgens Jan De Nul zeer geschikt voor onderhoudsbaggerwerken in kleinere havens, maar ook voor andere opdrachten zoals het nivelleren van de zeebodem voor installatiewerken of het dieper ingraven van pijpleidingen en kabels.

Anders dan bij traditionele baggermethodes wordt het bodemmateriaal bij waterinjectiebaggeren niet verwijderd. De injectie van water maakt de sedimenten vloeibaar. De sedimenten blijven in hun natuurlijke omgeving en verplaatsen zich enkel horizontaal, net boven de zeebodem. Dit proces heeft geen impact op de bovenliggende waterlagen.

Doordat er geen hopper, bak of pijpleiding nodig is om de sedimenten te vervoeren, is waterinjectiebaggeren ook minder kostbaar.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland