Waterbouwprijs 2018 naar Niels de Vos en Stefan Gerrits | Maritiem Nederland
Nieuws
De winnaar van vorig jaar Jordy Schutte reikte de prijzen uit aan Niels de Vos (links) en Stefan Gerrits (rechts). Foto: Vereniging van Waterbouwers

Waterbouwprijs 2018 naar Niels de Vos en Stefan Gerrits

redactie | maandag 8 oktober 2018
Baggeren

Niels de Vos van de Hogeschool Rotterdam heeft met zijn afstudeerscriptie de Waterbouwprijs 2018 gewonnen in de categorie HBO. De eerste prijs in de categorie Academici ging naar Stefan Gerrits van de TU Delft. 

Voor zijn scriptie 'Subsea chain cutting trenching' deed Niels de Vos onderzoek naar het optimaliseren van de combinatie van snijden en transporteren van grond tijdens het baggeren van sleuven voor kabels door tracked ROV’s op de zeebodem. Een actueel onderwerp gezien de toenemende vraag naar het ondergronds aanleggen van kabels voor offshore windparken. Op basis van praktische overwegingen en theoretische inzichten uit werktuigbouwkunde en geotechniek bespreekt hij verschillende oplossingen voor de optimalisatie van dit specifieke baggerproces.

Kunstmatig eiland

In  zijn scriptie 'Feasibility Study of the Hub and Spoke Concept in the North Sea' ging Stefan Gerrits op zoek naar de optimale locatie van een kunstmatig eiland in de Noordzee voor het verbinden van offshore windmolenparken met de elektriciteitsnetwerken aan land. De jury roemt de uitgevoerde marktanalyse en de integrale aanpak van de studie waarin niet alleen naar omgevingscondities van water en grond is gekeken, maar ook naar bouwmethoden, bouwkosten en de opbrengsten van een eiland als functie van de plaats. Op basis hiervan ontstaat een model waarmee voor elke locatie in de Noordzee de haalbaarheid van een Hub and Spoke eiland kan worden vastgesteld. 

Innovativiteit

De Waterbouwprijsjury keek bij de beoordeling van de inzendingen onder meer naar de innovativiteit van het afstudeerproject. Hieronder verstaat de jury de mate waarin nieuwe elementen worden toegevoegd aan bestaande kennis, de praktische toepasbaarheid van het resultaat en multidisciplinaire benadering.

Partners Maritiem Nederland