Succesvolle meidendag op Zr. Ms. Johan de Witt

Branche: Marine, Maritieme Cluster | Auteur: Karin Broer | Publicatiedatum:

Op 1 juli was het weer Meidenvaardag. Op deze prachtige zonnige dag maakten ongeveer 200 jonge vrouwen op de 'Zr. Ms. Johan de Witt' kennis met de marine. "Kun je wel slapen als het stormt?"

De Meidenvaardag bestaat al sinds 2006. Met de specifiek op vrouwen gerichte voorlichting hoopt de marine extra vrouwen binnen te krijgen. Het aantal vrouwen binnen de marine schommelt al jaren rond de 10 à 12 procent. Kapitein-luitenant ter zee Klaartje van der Kamp-Schellekens, verantwoordelijk voor werving: "De kracht van deze voorlichting is dat je echt kunt beleven hoe het is op een schip. Je kunt de vrouwen die je rondleiden en de vrouwen die aan het werk zijn alles vragen. Ze zien een rolmodel."

Charlotte Simoons (20 jaar), onderofficier bij de wapentechnische dienst, is een van hen. Voor haar was defensie haar ‘meisjesdroom’. Eigenlijk wilde ze vlieger worden bij de luchtmacht, maar daarvoor waren haar ogen te slecht. Nu heeft ze het "super naar haar zin".

De meiden vragen over hoe het is als het stormt. Word je dan niet zeeziek? Kun je dan wel slapen? Simoons: "Slapen gaat prima, je wordt gewiegd net als toen je een baby was." In het wapendepot mag iedereen even een pistool vasthouden en een automatisch wapen tegen de schouder zetten. Op het onderste dek wordt de brandweerspuit uitgeprobeerd. En natuurlijk is er een bezoek aan de brug.

Even buiten de Noord-Hollandse kust in het schietgebied wordt de Goalkeeper gedemonstreerd, "het laatste redmiddel dat raketten uit de lucht kan schieten", legt Simoons uit. Een paar van de gasten letten even niet op en hebben niet gezien dat alle vaste bemanningsleden de vingers in de oren stoppen. Ze schrikken zich wild van het lawaai.

Veel meiden zijn enthousiast, al klinken er ook geluiden als “die gangen zijn wel erg smal" en "ik weet niet of ik zo lang van huis wel leuk vind." Merel van Alphen (23), nu fiscalist bij Defensie, overweegt een overstap naar een varende baan. Na deze dag is ze nog enthousiaster geworden. "Ik wil iets betekenen voor de wereld. En ik vind het werk dat ik nu doe, achter een pc zitten op kantoor, best leuk, maar ik wil dat niet mijn hele leven doen."

Marit Pattipeilohy (17 jaar, zit nog op vwo): "Defensie trekt me. Ik ben ook bij de KMA geweest, daar vertelden ze dat één op acht vrouw is, mijn vriendin zei meteen: nou laat dan maar. Maar ik denk 'dan moet ik me juist aanmelden, anders worden het er nooit meer'. En het heeft ook voordelen: als er een gala is, heb je dus in ieder geval acht mogelijke dates."

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland