Vrachtschip Flinterstar gezonken na aanvaring met gastanker

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

Voor de kust van het Belgische Blankenberge is dinsdag 6 oktober het Nederlandse vrachtschip ‘Flinterstar’ van rederij Flinter uit Barendrecht gezonken na een aanvaring met de LNG-tanker ‘Al Oraiq’. De twaalf opvarenden zijn uit het water gered. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de aanvaring is.

De aanvaring vond dinsdagmorgen rond 4.00 uur plaats op de Noordzee, op ongeveer 8 km van de haven in Zeebrugge en ongeveer 10 km van de kustplaats Blankenberge. Het Nederlandse schip kwam uit de Westerschelde. De westingang van de Westerschelde is een paar uur afgesloten geweest, maar is inmiddels weer vrijgegeven.

Foto: KNRMHet Zeeuwse bergingsbedrijf Multraship is uitgerukt naar Blankenberge. Daarnaast werden onder meer vijf Belgische sleepboten en een helikopter ingezet. Bij de reddingsactie waren ook drie boten van de Nederlandse kustwacht uit Breskens, Westkapelle en Cadzand betrokken.

Oliespoor

Volgens de Veiligheidsregio lekt het vrachtschip olie. Het oliespoor verspreidt zich op de Noordzee in noord-noordoostelijke richting en koerst niet op de kust af. De veiligheidsregio verwacht daarom niet dat de olie op korte termijn op de stranden en langs de kust terecht zal komen. Belgische vaartuigen zijn op zee begonnen met de oliebestrijding.

De LNG-tanker Al Oraiq, varend onder de vlag van de Marshalleilanden, werd weliswaar beschadigd, maar lekt geen gas of olie. De tanker wordt naar Zeebrugge gesleept.

De Flinterstar had staalplaten en een kraan aan boord en zou via Spanje naar Midden-Amerika koersen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland