Vijftigste symposium Yacht Design & Yacht Construction

Branche: Jachtbouw & Watersport | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Op 12 en 13 november organiseert HISWA voor de 50e keer haar symposium Yacht Design & Yacht Construction. Het symposium geldt als het belangrijkste wetenschappelijke evenement op het gebied van jachtontwerp en jachtbouw. De intuïtieve besturing ter verbetering van de Man Machine Interface is een van de nieuwe ontwikkelingen die aan bod komen. 

De eerste editie vond plaats in 1968 op initiatief van Jelle Gerritsma, professor aan de TUDelft, vanuit het vakgebied hydromechanica. De TU deed veel onderzoek naar zeiljachten. Hieruit kwam de Delft Systematic Yacht Hull Series voort met onderzoeksdata over de hydrodynamische eigenschappen van zeiljachten. Veel ontwerpers maken hier nog steeds gebruik van.

Back to the future

Onder de noemer ‘Back to the future’ heeft de organisatie flink uitgepakt voor deze jubileumeditie.. Gerard Dijkstra (jachtontwerper) en Lex Keuning (voormalig universitair hoofddocent aan TUDelft) trappen af met een terugblik op vijftig jaar innovatie in jachtontwerp en jachtbouw. Hoe is het ontwerpen van jachten veranderd in vijftig jaar tijd en wat betekent dat voor het jachtontwerp van de toekomst? Tegen welke (ontwerp)limieten lopen we langzamerhand aan?

Deelnemers aan het symposium krijgen een scala aan nieuwe ontwikkelingen voorgeschoteld. Zoals de intuïtieve besturing ter verbetering van de Man Machine Interface (interactie tussen boot en bemanning). Verder zijn er presentaties over het efficiënt omgaan met brandstof door energieterugwinning, hybride voorstuwing en het gebruik van batterijen aan boord. Vervolgens worden er resultaten van een onderzoek naar de optimalisatie van routering voor de Volvo Ocean Race gepresenteerd. Lezingen over het toepassen van ultradun glas, het bepalen van ontwerpvrijheid met behulp van software en een beoordelingsmethode voor de gevoeligheid van mensen voor scheepsbewegingen staan ook op het programma.

“Dit symposium is interessant voor alle professionals uit de sector. In anderhalve dag zijn ze op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in hun vakgebied. Iedereen die zich met jachtbouw en jachtontwerp bezighoudt, moet erbij aanwezig zijn. Ook voor toeleveranciers is het symposium van groot belang aangezien veel innovatie vanuit die hoek ontwikkeld en toegepast wordt op jachten. Denk daarbij aan stabilisatiesystemen of systemen voor energieterugwinning. We zien dat co-makership steeds belangrijker wordt. Het samenspel tussen ontwerper, bouwer en toeleverancier is een essentiële factor bij de bouw van een jacht”, aldus Michaël Steenhoff, afdelingsmanager jachtbouw bij HISWA Vereniging en mede-organisator van het symposium.

Studententarief

Studenten in de maritieme techniek zijn ook zeer welkom. Dit jaar is er speciaal voor hen ruimte in het programma gemaakt om in contact te komen met bedrijven zoals Feadship, Oceanco, Heesen Yachts, Marin en TUDelft. Deze mensen zijn hard nodig om ook in de toekomst mooie jachten te kunnen blijven bouwen. Voor studenten geldt daarom een speciaal studententarief van 55 euro. In veel gevallen betaalt de opleiding hier aan mee.

Tijdens METStrade

Het International HISWA Symposium on Yacht Design and Yacht Construction is op 12 en 13 november in RAI Amsterdam, tijdens de vakbeurs METStrade Show. Het symposium wordt georganiseerd door HISWA Vereniging, RAI Amsterdam en TUDelft. Co-sponsors zijn Feadship, Oceanco, Heesen Yachts en Marin. Meer informatie en aanmelden: www.hiswasymposium.com.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland