Vijf ernstige ongelukken domper op veilig havenjaar

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Vijf ernstige ongelukken vormen een domper op het veilige havenjaar 2018. Naast de oliemorsing van de Bow Jubail in de Rotterdamse petroleumhaven botste een watertaxi op een sloep, zonk een pleziervaartuig, liep een patrouillevaartuig aan de grond tijdens een proefvaart en raakte een vlet bijna klem tussen wal en schip.

Het aantal ongelukken daalde van 129 naar 118 op een kleine miljoen bewegingen van zee- en binnenvaartschepen. Veertien ongevallen gebeurden met pleziervaartuigen “Rijkelijk veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers. Daar willen we dit jaar wat aan doen”, vond havenmeester René de Vries tijdens de presentatie van de Nautische jaarcijfers van Havenbedrijf Rotterdam. “We gaan de gemeente helpen met het waarmaken van haar ambitie om meer te profiteren van de ligging aan het water en de recreatie- en passagiersvaart te promoten. Maar varen doe je wel samen.”

Veiligheid voorop

‘Varen doe je samen’ is niet alleen een gezamenlijk platform van binnenvaart en recreatievaart, maar is wat betreft De Vries ook het credo van het nautische veiligheidsbeleid voor 2019. “Afgelopen zomer werden we opgeschrikt door een incident tussen een sloep met passagiers en een watertaxi. Een ernstig ongeval, dat nog veel ernstiger had kunnen uitpakken."

“In termen van risico vormen de passagiersvaart en recreatievaart een bijzondere categorie, omdat de mensen aan boord kwetsbaar zijn. De gemeente Rotterdam heeft ambitieuze plannen en als havenmeester draag ik daar graag aan bij. De stad, de rivier en de scheepvaart moeten naast elkaar kunnen bestaan. Voor het Havenbedrijf is daarbij de veiligheid van primair belang.”

Samen met andere betrokken organisaties heeft de havenmeester een risk assessment gemaakt. Op basis hiervan heeft hij enkele aanbevelingen opgesteld. Zo moet de regelgeving voor snelheidsbeperking langs de oever en bij in- en uitvaren van havens beter tussen de oren van de vaarweggebruikers komen. Daarnaast gaat het Havenbedrijf intensiever controleren op vaargedrag. "Het gaat om basale regels als op elkaar letten, rekening houden met elkaar, netjes varen, recht oversteken, duidelijk zijn en uiteraard voldoen aan de verkeersregels", aldus De Vries.

Grote olielozing

Een 'zeer ernstig scheepsongeval' was de botsing op 23 juni 2018 van de Bow Jubail op een van de steigers van de LBC Tank Terminal. Hierdoor stroomde in totaal 217 ton bunkerolie bij uitgaand tij vanuit de derde Petroleumhaven de haven uit. Hierop volgde een grote schoonmaakactie die nog steeds niet helemaal is afgerond. De besmeurde watervogels werden opgevangen en gereinigd. In totaal moesten 110 binnenvaartschepen en 25 zeevarende schepen handmatig worden schoongemaakt. Op dit moment zijn er nog resten van aangekoekte olie op taluds en kades te vinden. De opruimkosten en de kosten voor het stilleggen van bepaalde havenactiviteiten worden geraamd op 80 miljoen euro.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland