Vier innovaties ontvangen subsidie haven Amsterdam

Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied ontvangen in totaal ruim zes ton subsidie voor duurzame projecten.

De Haven van Amsterdam keerde deze zomer een bedrag van 622.381 euro uit aan vier innovatieve bedrijven in het Noordzeekanaalgebied. Bedrijven doen zelf de grootste investering, het Duurzaamheid- én Innovatiefonds Haven Amsterdam (DIHA) dient als extra stimulans.
Vanaf 31 december 2011 is het voor riviercruiseschepen met meer dan vijftig passagiers niet meer toegestaan om het afvalwater ongezuiverd op het oppervlaktewater te lozen. Het water moet aan boord worden gezuiverd of in de haven worden afgegeven voor verwerking. Water Afval Verwerking (WAV) heeft een systeem ontwikkeld dat het afvalwater van boord van cruiseschepen pompt, zuivert en loost. Noodzakelijk, want ligplaatsen voor riviercruiseschepen hebben vaak geen toegang tot het riool.
Het bedrijf Zonnepanelendelen BV ontving een subsidie van 102.000 euro voor het opzetten van een nieuw investeringssysteem waarvan de projectkosten 271.000 euro bedroegen. In potentie kunnen de daken van de loodsen en distributiecentra in het Amsterdamse havengebied goed gebruikt worden voor het plaatsen van zonnepanelen (PV) voor het opwekken van elektriciteit. De business case hiervoor komt in de praktijk niet rond vanwege de hoge kosten per kWh en hoge initiële investeringen. Om uit deze impasse te komen wil Zonnepanelendelen particuliere investeerders bij elkaar brengen. Zij ontvangen dan een bepaald rendement op hun belegging. De dakeigenaar ontvangt de groene stroom.
Transfennica, een dochteronderneming van de Spliethoff Group, gaat een gaswasser implementeren op het ‘MS Plyca’. Spliethoff, Nederlands grootste rederij, doet zo ervaring op met het reinigen van uitlaatgassen. Vanaf 1 januari 2013 moeten schepen op de Noordzee, Baltische Zee en het Engelse Kanaal laagzwavelige brandstoffen bunkeren, of hun uitlaatgassen wassen. Investeringen in scrubbers zijn met 1,142 miljoen euro fors, de haven van Amsterdam kende een subsidie van 200.000 euro toe.
Tot slot gaat Fertilizer4you in een oud vrieshuis in IJmuiden een productielijn voor organische meststoffen (op basis van organische rest- en afvalstromen, waaronder mest) realiseren. In eerste instantie zal er 44.000 ton grondstoffen worden verwerkt. Aan- en afvoer van grondstoffen en gereed product zal voornamelijk per schip gebeuren. De eindproducten zullen per container worden geëxporteerd. Als het project (kosten 587.000 euro) succesvol blijkt, wordt het uitgebreid naar zestien productielijnen. Het project ontvangt 200.000 euro subsidie.
Van 1 september tot en met 1 november start de volgende tenderperiode, en kunnen bedrijven in het Noordzeekanaalgebied hun innovatieve projecten indienen.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland