'Verbod op stookolie op Noordelijke zeeroute onafwendbaar'

Branche: Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De Clean Arctic Alliance is blij met de voortgang die de IMO-lidstaten hebben geboekt bij  het instellen van een verbod op stookolie in het Noordpoolgebied. De Alliance, waarin 18 milieuorganisaties samenwerken, roept de betrokken landen op om het verbod zo snel mogelijk definitief te maken, zodat het in 2021 kan ingaan.

Een technische werkgroep van de IMO zal een verbod op stookolie in het Noordpoolgebied voorbereiden en een exacte definitie van stookolie (Heavy Fuel Oil of HFO) vaststellen. Op basis hiervan zal een verbod op stookolie als brandstof worden ontwikkeld. “Een verbod in Arctische wateren is daarmee op termijn onafwendbaar geworden,” zegt scheepvaartexpert Eelco Leemans.

Het IMO-besluit om de uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaartsector per 2050 met 50 procent te verminderen, ziet de Clean Arctic Alliance als een mogelijke game changer. Een punt van zorg is het ontbreken van een concreet plan om de emissiereductie te realiseren. De IMO voldoet met een halvering van de uitstoot niet aan de Parijse klimaatafspraken. Om aan de vastgestelde maximumtemperatuurstijging van 1,5 tot 2 graden Celsius te voldoen, zou de sector haar uitstoot in 2050 met 70 tot 80 procent moeten verminderen.

Olievervuiling

Eerder deze maand schreef Leemans een opinieartikel in de NRC over de risico's van stookolie voor het Noordpoolgebied. "Stookolie stoot veel roetdeeltjes uit. Roet slaat neer op sneeuw en ijs, die daardoor minder wit wordt. Het gevolg is dat er meer warmte wordt opgenomen. Dat versnelt weer de opwarming, een proces dat zichzelf versterkt. Daarnaast bestaat het gevaar van olievervuiling. In een gematigd klimaat is het opruimen van olie al erg moeilijk; in zeeijs is het nagenoeg ondoenlijk", aldus Leemans.

De Clean Arctic Alliance heeft de Nederlandse havens Rotterdam, Amsterdam en Groningen Seaports gevraagd om het komende verbod op stookolie in de Arctische wateren te steunen. Bremen en Bremerhaven gingen de Nederlandse havens al voor.

Greenpeace

Ook milieuorganisatie Greenpeace plaatst kanttekeningen bij het klimaatakkoord van de IMO. "Het plan is verre van perfect, maar de richting is in elk geval duidelijk: de CO2-uitstoot moet worden uitgefaseerd. De decarbonisatie moet snel beginnen en de doelstellingen mogen nog wel wat ambitieuzer. Zonder concrete maatregelen zal de ambitie van Parijs om de opwarming tot 1,5 graden te beperken snel buiten bereik raken", zegt woordvoerder Veronica Frank.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 1-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland