‘Veelbewogen jaar’ voor Amsterdamse cruisesector | Maritiem Nederland
Nieuws
Dit jaar ontving Amsterdam 181 zeegaande cruiseschepen. Hier de Rijndam van HAL (foto Dick van den Berg)

‘Veelbewogen jaar’ voor Amsterdamse cruisesector

Bart Stam | zondag 18 november 2018
Cruise

Een ‘veelbewogen jaar’. Dat zei voorzitter Janine van Oosten van Amsterdam Cruise Port (ACP) bij de afsluiting van het seizoen. “Passenger Terminal Amsterdam boekte een record met 181 schepen. Voorts komen er dit jaar 1950 riviercruiseschepen naar de hoofdstad, eveneens een mijlpaal. Toch laten deze cijfers onverlet dat er enkele serieuze bedreigingen zijn.”

Een daarvan is volgens ACP de nieuwe, gemeentelijke toeristenbelasting per 1 januari 2019. Deze geldt voor alle passagiers van zee- en riviercruiseschepen. Van Oosten: “Wij zijn de enige haven in West-Europa met zo’n belasting. Rederijen gaan voor iedere passagier acht euro per dag betalen. Bij een overnachting geldt het dubbele tarief.”

Volgens de oud-havenmeester heeft de gemeente Amsterdam onvoldoende geluisterd naar de argumenten van de cruisesector. “Wij zijn niet a priori tegen een toeristenbelasting maar met dit tarief prijst Amsterdam zich als internationale cruisebestemming uit de markt. Passagiers van cruiseschepen vormen maar een klein deel van alle toeristen. Bovendien geven zij hier veel geld uit.” Wat de langetermijneffecten zijn, valt volgens Van Oosten en PTA-directeur René Kouwenberg moeilijk te voorspellen. Voor 2019 en 2020 staat de teller op respectievelijk 187 en 142 aanlopen, al betreft het hier reserveringen.

Van Oosten maakt zich ook zorgen over de gemeentelijke plannen voor de nieuwe IJ-bruggen en over het verbod om vanaf 2020 passagiers met bussen te vervoeren. Verder helpt de onzekerheid over de verplaatsing van de PTA in westelijke richting niet mee. Van Oosten: “Al deze beleidsvoornemens en maatregelen zijn slecht voor de cruisesector die zich de afgelopen jaren zo succesvol heeft ontwikkeld. Samen met de rederijen en overige bedrijven pleiten wij voor de dialoog in plaats van de confrontatie. Laten we samen naar aanvaardbare oplossingen zoeken.”

Directiewisseling

Tijdens de bijeenkomst maakte René Kouwenberg (63) bekend dat hij na negentien jaar afscheid neemt als directeur van Passenger Terminal Amsterdam. Hij geeft het stokje over aan Dick de Graaff (48) die sinds 2004 commercieel directeur is.

Partners Maritiem Nederland