Van Oord spuit nieuweiland in Dubai op | Maritiem Nederland
Nieuws
Van Oord spuit nieuweiland in Dubai op

Van Oord spuit nieuweiland in Dubai op

Erik van Huizen | woensdag 6 maart 2013
Baggeren, Van Oord

Van Oord is onlangs begonnen met het opspuiten van een nieuw eiland voor de kust van Dubai.

Met het opspuiten verdient Van Oord 100 miljoen euro. Eind 2013 moet het werk klaar zijn. Jumana Island wordt bijna 600.000 vierkante meter groot en ligt zo’n 500 meter voor de kust. Een 300 meter lange brug verbindt het eiland met het vaste land. Op het eiland komen onder meer luxe huizen, appartementen, kantoren en een jachthaven.
Van Oord gaat voor het nieuwe eiland meer dan 8 miljoen kubieke meter zand uit zee winnen, spuit daarmee het eiland op en legt stranden en de fundering van de brug aan. Ook wordt voor de bescherming van het eiland zo’n 3 miljoen ton aan stenen gestort. Van Oord zet drie trailing suction hopper dredgers, een cutter suction dredger en verschillend materieel voor het plaatsen van de stenen in.
Van Oord is al sinds 2001 aan het werk in Dubai. Het bedrijf was eerder betrokken bij de aanleg van prestigieuze projecten als onder meer Palm Jumeirah, The World en Palm Deira. Maar vanwege de financiële crisis vielen in Dubai veel bouwprojecten stil. Inmiddels wordt volgens de Dubaise projectontwikkelaar Nakheel weer grond verkocht.

Partners Maritiem Nederland