Van Oord laat derde nieuwe sleephopperzuiger bouwen

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Van Oord maakt gebruik van de optie om een derde sleephopperzuiger te bouwen bij Keppel FELS Limited. Het nog naamloze schip is vergelijkbaar met de 'Vox Ariane' en 'Vox Apolonia' die in mei 2018 zijn besteld. De drie hoppers hebben een beuninhoud van 10.500 m3, een lengte van 138 m en een breedte van 28 m.

De investering maakt deel uit van de vlootvernieuwing bij de business unit Dredging. De nieuwe sleephopperzuigers vervangen bestaande schepen en passen binnen Van Oords ambitie om de vloot te moderniseren en energiezuiniger te maken. Zo maakt het klimaatregelsysteem aan boord gebruik van de bestaande koel- en verwarmingsbronnen van het schip om de energie zo efficiënt mogelijk te hergebruiken. Ook de hoge mate van automatisering valt op. De geautomatiseerde systemen zullen geavanceerder zijn dan ooit tevoren en de geïntegreerde scheepsgegevens kunnen worden verwerkt door een support centre aan wal.

CO2 voetafdruk verkleinen

"Bij het ontwerp van de sleephopperzuigers hebben we vooral gekeken hoe we onze CO2-voetafdruk kunnen verkleinen en hoe we efficiënter kunnen werken door energie te hergebruiken en optimaal gebruik te maken van de geautomatiseerde systemen in combinatie met elektrische aandrijving", zegt Stefan Hansum, Plant Design & Construction Manager bij Van Oord.

De drie sleephopperzuigers worden uitgerust met een zuigbuis met elektrisch aangedreven onderwaterbaggerpompen, twee binnenboord-baggerpompen, vijf bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 14.500 kW. Er is accommodatie voor 22 personen. De schepen krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation.

De eerste twee schepen, de Vox Ariane en Vox Apolonia, beschikken over dual fuel aandrijving en kunnen ook varen op LNG. Beide schepen worden in 2021 opgeleverd. Het derde schip komt in 2022 in de vaart. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland