Van Oord-Hellenic Cables bouwt netaansluiting Hollandse Kust zuid

Van Oord zal onder meer kabellegschip Nexus inzetten voor het project (foto: Van Oord)

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het consortium Van Oord–Hellenic Cables gaat de zee- en landkabels leveren voor offshore windpark Hollandse kust (zuid) Alpha. Met deze 700 MW netaansluiting wordt het mogelijk om windenergie naar stroomgebruikers op het land te krijgen.

De opdracht van netbeheerder TenneT voor het consortium Van Oord–Hellenic Cables bestaat uit onder meer het ontwerp, de fabricage van 220 kV kabels, de aanleg van de kabels en de aansluiting op het hoogspanningsnetstation Maasvlakte. Vanaf offshore substation Alpha wordt een verbinding gelegd over 42 kilometer afstand met het landstation op de Maasvlakte 2 in Rotterdam.

Daarnaast is het consortium ook de beoogde partij voor de levering en installatie van de kabels voor het project Hollandse Kust (zuid) Beta. De fabricage en aanleg van een 66 kV zeekabel tussen het Alpha en Beta platform maakt deel uit van de opdracht. De netaansluiting HKZ Alpha moet in 2021 gereed zijn, HKZ Beta in 2022.

"Met deze nieuwe aanbesteding zetten we weer een belangrijke stap naar het realiseren van veel meer duurzame elektriciteitsproductie op zee", zegt Manon van Beek, ceo van TenneT. "Nederland is goed op schema met het realiseren van aansluitingen voor uiteindelijk 3,5 GW extra aan offshore windparken, waarmee het totaal in 2023 op circa 4,5 GW komt."

Energietransitie

"Wind op zee is belangrijk voor de energietransitie in Nederland. Met het realiseren van deze grote netaansluiting voor wind op zee wordt een verbinding gemaakt met de eindgebruikers. Geweldig om deze opdracht samen met Hellenic Cables voor TenneT te kunnen uitvoeren", aldus Pieter van Oord, ceo Van Oord.

Ook Alexios Alexiou, General Manager van Hellenic Cables, is verheugd over de toekenning van het project, "dankzij ons gecombineerde vermogen om concurrerende en technologisch innovatieve kabeloplossingen te leveren en tijdig te installeren."

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland