Van Oord doopt kraanschip op LNG | Maritiem Nederland
Nieuws
De Werkendam beschikt over een 4-draads grijperkraan met een hijscapaciteit van 25 ton (foto: Ton de Bruin/Van Oord)

Van Oord doopt kraanschip op LNG

redactie | maandag 16 april 2018
Scheepsbouw, Baggeren

Op 14 april is kraanschip ‘Werkendam’ gedoopt, het eerste LNG-aangedreven schip in de vloot van baggeraar en maritiem dienstverlener Van Oord. Vanwege het 150 jarig bestaan van Van Oord vond de doopceremonie plaats in Werkendam, de bakermat van de onderneming.

De Werkendam is gebouwd op de werf van Neptune in Hardinxveld-Giessendam. Het 68 m lange en ruim 11 m brede kraanschip vaart volledig op LNG, met gasolie als back-up. Met een opslagtank van 37 m3 op het achterdek kan de Werkendam genoeg LNG aan boord opslaan om veertien dagen te varen en te opereren zonder bij te tanken. In vergelijking met diesel zorgt LNG voor meer dan 80 procent minder fijnstof en 70 procent minder stikstof. Er wordt een CO2-reductie behaald van 25 procent.

Het kraanschip wordt met name ingezet bij de uitvoering van Nederlandse projecten van de dochteronderneming Paans Van Oord. De eerste klus voor de Werkendam gaat om baggerwerkzaamheden en het aanbrengen van een oeverbescherming in de Rotterdamse Europahaven.

Jubileumjaar

In 2018 viert Van Oord zijn 150-jarig bestaan. De doopplechtigheid van de Werkendam is een van de feestelijkheden in het jubileumjaar. Mevrouw Pia van Oord is voor deze gelegenheid de doopvrouw. Zij is de echtgenote van de heer Govert van Oord Gzn Gzn. Hij is de kleinzoon van stamvader Govert van Oord, die in 1868 als zelfstandig ondernemer het fundament voor het huidige Van Oord legde. De omgeving van Werkendam en de Biesbosch waren zijn werkterrein.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan wordt zaterdag 14 april een beeld onthuld aan de Sasdijk in Werkendam. Dit bronzen beeld van een griendwerker is door kunstenaar Jaap Hartman vervaardigd.

Partners Maritiem Nederland