Van Oord doopt kraanschip op LNG

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Op 14 april is kraanschip ‘Werkendam’ gedoopt, het eerste LNG-aangedreven schip in de vloot van baggeraar en maritiem dienstverlener Van Oord. Vanwege het 150 jarig bestaan van Van Oord vond de doopceremonie plaats in Werkendam, de bakermat van de onderneming.

De Werkendam is gebouwd op de werf van Neptune in Hardinxveld-Giessendam. Het 68 m lange en ruim 11 m brede kraanschip vaart volledig op LNG, met gasolie als back-up. Met een opslagtank van 37 m3 op het achterdek kan de Werkendam genoeg LNG aan boord opslaan om veertien dagen te varen en te opereren zonder bij te tanken. In vergelijking met diesel zorgt LNG voor meer dan 80 procent minder fijnstof en 70 procent minder stikstof. Er wordt een CO2-reductie behaald van 25 procent.

Het kraanschip wordt met name ingezet bij de uitvoering van Nederlandse projecten van de dochteronderneming Paans Van Oord. De eerste klus voor de Werkendam gaat om baggerwerkzaamheden en het aanbrengen van een oeverbescherming in de Rotterdamse Europahaven.

Jubileumjaar

In 2018 viert Van Oord zijn 150-jarig bestaan. De doopplechtigheid van de Werkendam is een van de feestelijkheden in het jubileumjaar. Mevrouw Pia van Oord is voor deze gelegenheid de doopvrouw. Zij is de echtgenote van de heer Govert van Oord Gzn Gzn. Hij is de kleinzoon van stamvader Govert van Oord, die in 1868 als zelfstandig ondernemer het fundament voor het huidige Van Oord legde. De omgeving van Werkendam en de Biesbosch waren zijn werkterrein.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan wordt zaterdag 14 april een beeld onthuld aan de Sasdijk in Werkendam. Dit bronzen beeld van een griendwerker is door kunstenaar Jaap Hartman vervaardigd.

Twee drijvende Matador-kranen van RHB Stevedoring zorgen voor de tewaterlating in de Waalhaven (foto: Van Oord)

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 1-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland