Van Oord, BAM en Rebel mogen Afsluitdijk opknappen | Maritiem Nederland
Nieuws
Het winnende ontwerp van het consortium Van Oord, BAM en Rebel (beeld: Levvel)

Van Oord, BAM en Rebel mogen Afsluitdijk opknappen

Lennart Kik | vrijdag 16 maart 2018
Baggeren

Rijkswaterstaat heeft het opknappen van de Afsluitdijk definitief gegund aan het consortium Levvel, bestaande uit waterbouwer Van Oord, bouwconcern BAM en aannemer Rebel. De naam Levvel staat voor 'Lely's erfgoed veiliggesteld'. 

De Afsluitdijk dateert uit 1932 en werd gebouwd naar een ontwerp van een van Nederlands' beroemdste waterbouwkundig ingenieurs, Cornelis Lely. De ingenieurs van nu bouwen op eigentijdse wijze voort op de nalatenschap van Lely met behoud van de bestaande kwaliteiten. De Nieuwe Afsluitdijk moet volgens hen een icoon worden voor de Nederlandse waterbouw in de 21e eeuw.

Bij het ontwerp is Levvel uitgegaan "van duurzame en slimme toepassingen van bewezen technologie". Nadat de Afsluitdijk is versterkt, kan hij een storm weerstaan die eens in de tienduizend jaar voorkomt. Levvel vergroot de afvoercapaciteit van de spuisluizen met zo min mogelijk energieverbruik vanuit het motto: ‘Spuien als het kan, pompen als het moet’. Zo kan ook in de toekomst bij alle weersomstandigheden voldoende water worden afgevoerd uit het IJsselmeer naar de Waddenzee.

De bestaande monumentale Spuisluizen in Den Oever blijven na de renovatie intact. Het innovatieve karakter van de dijkversterking komt onder meer tot uitdrukking in een hoogwaterkering van vezelversterkte kunststofschuiven in de vismigratierivier. Daarnaast wordt de snelweg A7 veiliger door de verbreding van de vluchtstroken. Aan de Waddenzeezijde legt Levvel over de volledige lengte van de Afsluitdijk een fietspad aan. Verder komen er ecologische voorzieningen langs de dijk en zogenoemde 'visvriendelijke' pompen.

Prijs versus kwaliteit

Rijkswaterstaat heeft de plannen van de marktpartijen onder meer beoordeeld op de criteria ‘duurzaamheid’, ‘tevreden gebruiker’, ‘tevreden beheerder’, ‘tevredenomgeving’ en de beheersing van technische risico’s. Richtinggevend bij de selectie was de economisch meest voordelige inschrijving met de beste prijs/kwaliteitsverhouding (EMVI-BPKV). 

De combinatie VolkerWessels en Boskalis was ook in de race voor de mega-klus. Het voorstel was (veel) duurder dan dat van Levvel, maar het kreeg een (zeer hoge) kwaliteitsscore van 98 procent. 

Iconisch project

"Als consortium zijn wij zeer verheugd met het verwerven van deze opdracht", zegt Pieter van Oord, CEO van Van Oord, namens Levvel. "Het is een eer te mogen bijdragen aan dit unieke project, dat al sinds 1932 grote delen van Nederland tegen overstroming beschermt. Na oplevering van de versterkte Afsluitdijk, beschikt Nederland opnieuw over een iconisch project als symbool van het innovatieve karakter van de Nederlandse (water)bouw."

Oplevering in 2023

Dit najaar gaat de combinatie buiten aan de slag. In 2023 moet de versterkte dijk worden opgeleverd. De contractwaarde bedraagt 550 miljoen euro.

Partners Maritiem Nederland