Van Nieuwenhuizen geeft startschot voor versterking Afsluitdijk

Branche: Baggeren | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Op 1 april verrichtte minister Van Nieuwenhuizen de officiële starthandeling voor de versterking van de dijk aan de Friese zijde van de Afsluitdijk. Bouwcombinatie Levvel, bestaande uit BAM, Van Oord en Rebel, heeft ruim vier jaar werk aan de renovatie van dit nationale monument.

"Al 87 jaar beschermt dit iconische bouwwerk een groot deel van ons land tegen het water. Met deze grootschalige renovatie is de Afsluitdijk over vier jaar weer klaar voor de toekomst", aldus Van Nieuwenhuizen tijdens de startceremonie.

De dijk wordt versterkt en ongeveer twee meter hoger. Hiervoor wordt de Afsluitdijk bekleed met 75 duizend nieuw ontworpen duurzame betonblokken. Door de bijzondere vorm van de blokken is minder beton nodig dan eerder gebruikt materiaal. Dat zorgt voor 56 procent minder CO2-uitstoot. De betonblokken worden over het oude basalt heen gelegd, waarmee de dijk in de jaren dertig werd gebouwd.

De spuicomplexen bij Den Oever worden uitgebreid met extra spuisluizen en twee grote gemalen. Zo kan er meer water worden afgevoerd naar de Waddenzee dat via de IJssel het IJsselmeer in stroomt. De gemalen zijn energiezuinig. De energie die nodig is, wordt opgewekt met 2,7 hectare zonnepanelen bij Den Oever.

Het spuicomplex bij Kornwerderzand krijgt een stormvloedkering, die de sluizen straks beschermt tegen onstuimig weer. Om de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen voor trekvissen wordt door regionaal samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk een vismigratierivier aangelegd.

De renovatie van de Afsluitdijk moet eind 2022 klaar. Na afronding van de werkzaamheden blijft Levvel nog voor 25 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

Over de hele lengte wordt de Afsluitdijk bekleed met 75.000 duurzame betonblokken (foto: Van Oord)

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland