Uitvinder antifouling tapijt wint European Inventor Award 2019

Branche: Jachtbouw & Watersport | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De Nederlandse materiaalwetenschapper Rik Breur heeft de European Inventor Award 2019 in de categorie MKB gewonnen voor technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt. De jaarlijkse prijs is ingesteld door het Europese Octrooibureau (EOB).

Elk jaar komt er 50.000 ton aan schadelijke chemicaliën in zee door gebruik van giftige antifouling verfstoffen. Materiaalwetenschapper Breur zag de negatieve gevolgen van biofouling voor het milieu en probeerde hiervoor een 'groene' oplossing te vinden. 

Hij ontwierp een zelfklevende antifouling tapijt bestaande uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het maakt dus geen gebruik van vervuilende chemicaliën. Bovendien besparen schepen met dit  zelfklevend tapijt op brandstof.

Het materiaal, Finsulate genaamd, bevat vezels die zo dicht opeen zitten, dat er niets tussen kan komen en onder meer algen en zeepokken zich hier niet aan kunnen hechten. Op het folie zitten loodrecht opstaande naalden, waardoor het niet uitmaakt in welke richting het materiaal wordt bevestigd. Die bevestiging kan dan ook door iedere scheepswerf of aanverwant bedrijf worden gedaan. Het Finsulate gaat circa vijf jaar mee.

Vroege patentaanvraag

"Geïnspireerd door de natuur en door toepassing van zijn wetenschappelijk expertise, ontwikkelde Rik Breur een oplossing die zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt", zei EOB-voorzitter António Campinos tijdens de uitreikingsceremonie in Wenen.

Breurs verhaal laat volgens Capinos zien hoe het MKB zijn voordeel kan doen met het beschermen van intellectuele eigendomsrechten. "Hij patenteerde zijn uitvinding al in een vroeg stadium en dat verleende hem en zijn eenmansbedrijf de noodzakelijke geloofwaardigheid bij investeerders om van zijn innovatie een bedrijf te maken."

Passie voor duiken

Breur begon zijn loopbaan in 1996 bij TNO. Na zijn promotie aan de TU Delft in 2001 richtte hij zijn eigen bedrijf Material Innovation Centre op. “De natuur is een grote bron van inspiratie voor een uitvinder”, zegt Breur. Als duiker zag hij hoe zee-egels, met hun stekelige huid, vijandige organismen afweren. “Ik wilde een folie ontwikkelen met een oppervlak van stijve, stekelige microvezels, net zoals de stekels van een zee-egel. De uitdaging was het vinden van de juiste balans tussen lengte, flexibiliteit en dichtheid van de vezels. Na heel veel uitproberen, werkte het vrij goed en heb ik meteen een patent aangevraagd." Het patent hielp Breur onder meer om investeerders aan boord te krijgen.

Forse brandstofbesparing

Het zelfklevende tapijt, dat als Finsulate Antifouling op de markt is, wordt op de romp van het schip aangebracht, iets wat iedere scheepswerf of aanverwant bedrijf kan. Het maakt door de loodrecht opstaande naalden ook niet uit in welke richting het tapijt wordt aangebracht. De vezels zitten zo dicht opeen dat er niets tussen kan komen. De aangebrachte bekleding vertraagt het schip niet dankzij nauwgezette hydrodynamiek en kan tot 40 procent op brandstofkosten besparen.

Breur richt zich op pleziervaart en jachtbouw, met de grootste markt in Europa en Noord-Amerika, maar hij heeft ook al successen geboekt in de scheepsbouw. Op dit moment werkt hij aan een nieuwe uitvinding, gebaseerd op de huid van otters, waarmee hij een nog hogere brandstofbesparing verwacht te bereiken.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland