Meer opties voor beveiliging Nederlandse koopvaardijschepen

Branche: Maritieme Cluster, Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De Tweede Kamer heeft op 13 maart eindelijk ingestemd met de Wet ter Bescherming Koopvaardij. De wet biedt reders de mogelijkheid om bewapende particuliere bewakers aan boord te nemen in situaties waarin bescherming door de Nederlandse Marine geen optie is.

De stemming in de Tweede Kamer was een dubbeltje op z'n kant. Pas na een amendement van Joël Voordewind (CU) tijdens de parlementaire behandeling in januari sloeg de balans om in het voordeel van de indieners van het initiatiefwetsvoorstel, Han ten Broeke (VVD) en Martijn van Helvert (CDA).

“Op het moment dat ChristenUnie blijk van mogelijk steun gaf, werd het spannend onder welke voorwaarden dat zou zijn. Maar toen dat over de inzet van audiovisuele middelen bleek te gaan, verdween die spanning als sneeuw voor de zon. We willen juist correct en volgens de regels handelen, dan is het voor de reders geen probleem om transparant te zijn”, zegt KVNR-directeur Annet Koster. 

Veilige zeevaart

Bedrijven en belangenorganisaties in het maritieme cluster proberen al tien jaar een oplossing te vinden voor het probleem dat de beschikbare middelen van het ministerie van Defensie niet altijd toereikend zijn om Nederlandse schepen te beveiligen. Toen deze maritieme organisaties in 2016 een wanhoopskreet in het Financieele Dagblad plaatsten, reageerden VVD en CDA met het opstellen van de initiatiefwet.

Dankzij dit initiatief kunnen zeevarenden aan boord van Nederlandse schepen voortaan veilig varen. Voorwaarde is wel dat ook de Eerste Kamer akkoord gaat met de wet.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 1-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland