Tweede fundering Kriegers Flak geïnstalleerd | Maritiem Nederland
Nieuws
Dankzij het gunstige weer kon de installatie van de fundering van 10.000 ton rimpelloos verlopen (foto: Jan De Nul)

Tweede fundering Kriegers Flak geïnstalleerd

redactie | maandag 26 februari 2018
Offshore

Enkele dagen na de installatie van de eerste Gravity Based Foundation (GBF) heeft Jan De Nul Group de tweede en nog zwaardere GBF voor het offshore windpark Kriegers Flak in Denemarken geïnstalleerd. Dankzij het gunstige weer verliep de installatie van dit 'meesterwerk' van 10.000 ton volgens planning.

Het vaartuig met de fundering werd afgezonken. Hierna haakte het hijsschip Rambiz zich vast aan de fundering en sleepte de drijvende structuur van de barge. Met de hulp van een sleepboot werden de Rambiz en de fundering vervolgens naar de uiteindelijke installatieplaats gesleept, waar het hijsschip in combinatie met een in-house ontworpen ballastmodule de structuur op de zeebodem plaatste.

Precisiewerk

Beide structuren zijn geïnstalleerd op een grindbed op de zeebodem, dat zeer accuraat was voorbereid door multipurpose schip 'Adhémar de Saint-Venant'. Zo kon deze structuur met een verticale precisie van 0,01 graden worden geplaatst. De Adhémar de Saint-Venant zal nu de structuren ballasten en er stenen rond installeren om ze te beschermen tegen de werking van de zee.

Beide funderingen werden op een barge, een groot ponton, in de haven van Oostende gebouwd. Deze barge werd op 8 januari 2018 naar Denemarken gesleept.

Partners Maritiem Nederland