Twee ferry’s Damen Shipyards voor Canada

Branche: Scheepsbouw | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

De Canadese rederij BC Ferries heeft bij Damen Shipyards Group een order geplaatst voor de bouw van twee nieuwe veerboten.

Beide ferry’s gaan vanaf 2020 varen aan de westkust van Canada. Tussen de stad Vancouver en diverse eilanden voor de kust heeft BC Ferries 24 verschillende vaarroutes.

Net als bij eerdere orders in 2015 laat Damen de nieuwe veerboten bouwen op zijn Roemeense scheepswerf in Galati. Beide vaartuigen, die een lengte hebben van 81 meter en plaats bieden aan zo’n 300 opvarenden en 44 personenauto’s, vervangen twee veerboten van respectievelijk 53 en 59 jaar oud: de ‘Quadra Queen II’ en de ‘Northern Island Princess’.

“In tegenstelling tot eerdere veerboten hebben deze veerboten accusystemen aan boord voor peakshaving en toekomstige walstroomsystemen”, zegt woordvoerder Ben Littler van Damen Shipyards. Voorts hebben de schepen een dieselelektrische voortstuwing met roerpropellers.

In de lange aanbestedingsrace, die begon in maart 2016, liet Damen Shipyards uiteindelijk vijf Canadese concurrenten achter zich. De Nederlandse scheepsbouwer heeft inmiddels een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de lokale scheepswerf Point Hope Shipyards voor alle voorkomende servicewerkzaamheden.

De twee ferry’s voor BC Ferries zijn niet de eerste veerboten die de scheepsbouwer uit Gorinchem levert aan Canada. In 2015 ging om het twee soortgelijke veerboten van 80 meter lang en 17 meter breed voor de provincie Newfoundland en Labrador aan de oostkust. Littler: “Een belangrijk verschil is dat deze nieuwe veerboten een doorlopend rijdek hebben terwijl het in Newfoundland gaat om ferry’s met afgesloten autodekken.”

Filmpje van een soortgelijke ferry die Damen in 2015 aan de provincie Newfoundland en Labrador leverde:

 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 03-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland