TU Delft Solar Boat Team ontwerpt zonneboot voor open zee

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

TU Delft Solar Boat Team heeft het ontwerp gepresenteerd van een zonneboot voor op open zee. Het wordt een trimaran - een boot met drie rompen - die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen. 

De ambities van het studententeam zijn hoog. Met deze boot wil het team komende zomer het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco winnen én een wereldrecord verbreken door als snelste zonneboot ter wereld Het Kanaal over te steken.

Niet eerder heeft het TU Delft Solar Boat Team een zonneboot gebouwd die de open zee zal gaan trotseren. Naast het eerste Nederlandse team zal het ook het eerste studententeam zijn dat deze uitdaging aangaat. Het ontwerp is dan ook compleet anders dan de voorgaande jaren toen er boten werden gebouwd voor de binnenwateren.

Boot met drie rompen

De afgelopen vijf maanden zijn de 26 studenten van het TU Delft Solar Boat Team fulltime bezig geweest om het meest optimale ontwerp te creëren. Om de hoge golven en hevige windvlagen op open zee aan te kunnen, zal de boot van dit jaar de vorm van een trimaran krijgen. Dit is een boot met drie rompen, zo kan de boot breed gebouwd worden om de stabiliteit te leveren die nodig is.

Met een grotere zonneboot komt er ook een aanzienlijk groter zonnedek. Het zonnedek heeft een oppervlak van 28 vierkante meter, even groot als negen tweepersoonsbedden. Met zo’n groot oppervlak is de energie die uit het zonlicht kan worden verkregen maximaal.

Dankzij het gebruik van draagvleugels zal de trimaran niet alleen kunnen varen maar ook kunnen vliegen boven de golven op hoge snelheid. Deze draagvleugels tillen de gehele romp uit het water, waardoor de waterweerstand drastisch wordt verlaagd. Hierdoor kan de zonneboot een hoge snelheid behalen op de energie die enkel uit het zonlicht wordt verkregen.

Nu het ontwerp van de trimaran is afgerond, gaat het team vol energie van start met de productie. “Na vijf maanden is ons ontwerp af: Alle deelsystemen zijn geperfectioneerd en we hebben elk detail aandachtig afgewogen. De volgende uitdaging is de productie, het daadwerkelijk realiseren van dit ontwerp”, vertelt de team manager Kristian.

In drie maanden tijd wordt de zonneboot geproduceerd en geassembleerd zodat de boot in het voorjaar voor het eerst het water kan trotseren. De opvolgende maanden zal het team de boot gaan testen en perfectioneren, zodat het begin juli klaar is om de strijd aan te gaan tegen boten van wereldklasse tijdens The Offshore Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneboten, in Monaco.

Snelste zonneboot ooit

Daarnaast willen de studenten eind juli een wereldrecordpoging doen door als snelste zonneboot ooit Het Kanaal over te steken. Het team hoopt hiermee te laten zien hoe krachtig duurzame energie op zee kan zijn.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland