TU Delft en TNO bundelen onderzoek voor duurzame scheepvaart

Branche: Offshore, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Op 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC). Gedreven door de energietransitie in de maritieme en offshore sector bundelt het DOTC een groot deel van het maritiem-technisch onderzoek van de TU en de kennisorganisatie. Doel is de ontwikkeling van schone schepen en veilige scheeps- en offshoreconstructies in een hogere versnelling te brengen.

Sinds het internationale Klimaatverdrag van Parijs staat de maritieme industrie voor grote uitdagingen. Hoe komen we tot emissievrije scheepvaart en welke rol kan autonoom varen hierin spelen? Hoe gaan we om met de gevolgen van klimaatverandering zoals een stijgende zeespiegel? Een aantal van deze vragen heeft DOTC gebundeld in onderzoeksprogramma’s gericht op materialen, constructie en duurzaamheid.

De eerste twee pilotprogramma’s ‘Green Performance (zero emission shipping)’ en ‘Smart Structures’ zijn al gestart. Met universiteiten, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven als partners bestrijkt DOTC de hele ontwikkelingscyclus, van fundamentele wetenschap tot toegepast onderzoek en industriële implementatie. 

Hexapod

Daarnaast biedt DOTC onderzoekers toegang tot bijzondere testfaciliteiten. Een daarvan is de Hexapod, TU Delft’s meerassige vermoeiingsmachine die is ontwikkeld door Mirek Kaminski, hoogleraar Ship & Offshore Structures. Hiermee kunnen de krachten die op materialen en constructies inwerken realistisch worden nagebootst, maar dan veel sneller: de effecten van twintig jaar levensduur kunnen in een experiment van een maand worden onderzocht.

Ook TNO stelt testfaciliteiten ter beschikking zoals het Structural Dynamics lab dat beschikt over een uitgebreide set technieken voor het meten van versnellingen, rekken, verplaatsingen, krachten, drukken en temperaturen.

Hieronder een filmpje over de Hexapod, alias 'Het Beest van Delft'

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland