Total neemt Deense Maersk Oil over | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Maersk

Total neemt Deense Maersk Oil over

Redactie | woensdag 23 augustus 2017
Offshore

Het Franse olie- en gasconcern Total neemt voor 7,45 miljard dollar (6,33 miljard euro) de olietak van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk over.

Beide bedrijven hebben dit 21 augustus bekendgemaakt. Total wordt naar eigen zeggen de een na grootste olieproducent in de Noordzee. De Franse olieprocent neemt het Deense Maersk Oil over voor 4,95 miljard dollar. Ook neemt het olieconcern 2,5 miljard dollar schulden over. Daarnaast neemt Total de verplichting over om in de toekomst boorplatforms en infrastructuur te ontmantelen. Dat heeft nu een waarde van bijna 3 miljard dollar.

Maersk kondigde vorig jaar al aan dat het keek naar de mogelijkheden om zijn oliedivisie van de hand te doen. Het bedrijf lijdt zwaar onder de aanhoudend lage olieprijzen. Vooral het in de Noordzee boren in diep water is bij de huidige olieprijs van 50 dollar moeilijk rendabel te maken. Daar staat tegenover dat bedrijven die actief zijn in de olie-industrie goedkoper overgenomen kunnen worden.

De Deense autoriteiten moeten nog wel akkoord gaan met de deal. De bedrijven verwachten de overname begin volgend jaar af te ronden.

Partners Maritiem Nederland