Toeristenbelasting remt cruiseschepen Amsterdam

Branche: Cruise | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

De omstreden toeristenbelasting per 1 januari 2019 leidt tot een forse daling van het aantal zeecruiseschepen in Amsterdam. Riviercruiseschepen blijven wel onverminderd komen. Dit blijkt uit recente cijfers van promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP).

“We blijven in gesprek met de gemeente om een aanvaardbare oplossing te vinden voor alle partijen.” Dat zegt ACP-voorzitter Janine van Oosten. Zij heeft het – uiteraard – over de omstreden toeristenbelasting voor zee- en riviercruiseschepen die Amsterdam op 1 januari heeft ingevoerd. Diverse rederijen – waaronder MSC Cruises, Cunard, AIDA Cruises en Costa – hebben inmiddels hun reserveringen voor 2019 ingetrokken. Dat betekent dat Amsterdam in 2019 maar liefst 56 aanlopen misloopt. Hierdoor dalen de calls van 181 naar ‘slechts’ 125. Deze schepen wijken voortaan uit naar Rotterdam en IJmuiden.

Toch is het niet alleen kommer en kwel, want PTA verwacht dit jaar ook vijftien maiden calls. Dit zijn cruiseschepen die Amsterdam voor het eerst aanlopen. “Natuurlijk is het jammer dat ruim vijftig schepen onze hoofdstad niet bezoeken”, zegt de oud-havenmeester van Amsterdam. “Gelukkig blijven ze in Nederland. Via touringcars komen de passagiers van deze schepen alsnog naar Amsterdam. Dit leidt wel tot extra verkeersdrukte en emissies in de hoofdstad.”

Riviercruiseschepen

Opmerkelijk is dat de toeristenbelasting nauwelijks invloed lijkt te hebben op de riviercruiseschepen. Zo komen er dit jaar maar liefst 2081 schepen naar de hoofdstad. “Deze rederijen zijn honkvast”, aldus Van Oosten. “Dat komt doordat Amsterdam vaak het begin- en eindpunt van een riviercruise is. Rederijen kunnen vanuit Bazel of Wenen onze stad niet opeens links laten liggen.” Desondanks groeien ook omliggende steden als Zaandam, Alkmaar, Hoorn, Medemblik, Lelystad en dit jaar ook Huizen. Deze steden hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in nieuwe kades en andere faciliteiten, zoals walstroomkasten.

De toeristenbelasting is momenteel het belangrijkste pijnpunt voor de Amsterdamse cruisesector. “De ontwerp- en constructieproblemen bij de nieuwe zeesluis hebben nauwelijks effect”, zegt Van Oosten. “Alle zeecruiseschepen kunnen via de Noordersluis de PTA bereiken.” Ook de toekomstige Java-brug en de verplaatsing van de cruiseterminal naar Westpoort zijn op dit moment geen brandende thema’s.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland