Toekomst onzeker voor tienjarig Futureland

Auteur: Janny Kok | Publicatiedatum:

De Rotterdamse havenattractie Futureland heeft zijn tienjarig bestaan uitbundig kunnen vieren, maar het voortbestaan van de publiekstrekker op de huidige plek aan het begin van Maasvlakte 2 is onzeker.

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) president-directeur Allard Castelein meldt desgevraagd dat eind dit jaar een besluit zal worden genomen over de verplaatsing van de publieksattractie. Futureland moet om veiligheidsredenen een andere plek krijgen. De noodzaak daarvan dient zich aan sinds er steeds meer terminals in de buurt van de publiekstrekker zijn gevestigd, en beperking operationele veiligheidsrisico’s op en rond de terminals een ‘must’ is. De Gate Terminal die vanaf 2017 een groeiend volume LNG behandelt, is een van die terminals

“We handhaven strikt op beperking van veiligheidsrisico’s en duurzaamheid in het havengebied”, aldus Castelein en COO Ronald Paul, “dus moeten we zelf ook doen wat we van bedrijven in het havengebied eisen.” Uit hun woorden blijkt dat Futureland het zal moeten afleggen tegen het operationele succes van Rotterdam World Gate terminal, de Gate Terminal en overige containerterminals. De HbR-directie dacht aanvankelijk dat de toestroom van bezoekers van Futureland zou stoppen. Castelein: “Maar het enthousiasme van de bezoekers spat er nog steeds vanaf.”

Publiekstrekker

Dat blijkt wel uit het groeiende aantal bezoekers. In 2009 waren dat er 60.000 en in 2018 kon de miljoenste bezoeker in totaal worden gefêteerd. Het kan niet anders dan dat de locatie medebepalend is voor het succes van de publieksattractie. Er is dus zorgvuldigheid geboden in de keuze voor een nieuwe locatie om dat succes vast te houden en rendement te genereren uit investeringen voor verplaatsing en duurzame nieuwbouw.

Futureland voorziet zeker in een informatiebehoefte over havenontwikkelingen, activiteiten en werkgelegenheid. Dit bleek uit het feestelijke activiteitenaanbod tijdens het tienjarig jubileum van Futureland, zoals de speciale tentoonstelling ‘De haven WERKT’, strandspeurtochten, fossielenexpedities, een soort beroepskeuzequiz voor kinderen, en bus- en rondvaartboottochten.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland