The Ocean Cleanup werkt nog niet

Branche: Zeevaart | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

In de eerste vier weken na de inbedrijfstelling doet The Ocean Cleanup nog niet wat hij moet doen: plastic verzamelen. Het bedrijf van Boyan Slat wil nu de instroomopening van de buisvormige drijver vergroten. Dit moet het ronddobberende afval wel insluiten.

The Ocean Cleanup is een 600 m lange, U-vormige buis met daaronder een geotextiel van 3 m om plastic te verzamelen. Het systeem is op 8 september te water gelaten in San Francisco. Na een korte proefperiode, bedoeld om onder andere de zeewaardigheid te testen, is Wilson (de naam van het eerste systeem) op 6 oktober aangekomen op zijn eindbestemming, ruim 2.200 km uit de Amerikaanse westkust. Hier bevindt zich the Great Pacific Garbage Patch, een oceaanwerveling met circa 80.000 ton plastic. Met een snelheid van 10 cm/s moet Wilson het plastic inhalen en opsluiten. Althans, dat is de theorie.

Meer grip

Uit metingen van alle observatie- en datasystemen blijkt dat het plastic de constructie snel verlaat. Dit komt waarschijnlijk doordat de snelheid van Wilson te laag is. ‘Wij onderzoeken nu de oorzaken en hoe we dit probleem kunnen oplossen’, zegt technologiemanager Arjen Tjallema. Mogelijk oefent de wind te veel kracht uit op beide uiteinden van de drijver. Hierdoor ontstaan er vibraties en tegenkrachten die het plastic wegduwen. Daarom willen Boyan Slat en zijn team de instroomopening met 60 à 70 m verruimen door de spankabels, die de constructie op haar plaats houden, anders te bevestigen. Volgens Arjen Tjallema moet de wind hierdoor meer grip krijgen op de totale constructie, waardoor de snelheid omhooggaat. Het team is al bezig met de voorbereiding van andere modificaties, mocht deze ingreep onvoldoende resultaat opleveren.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 2-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland