Thales levert vuurleidingsysteem voor nieuwe fregatten | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van een M-fregat van de nieuwe generatie. Het eerste schip komt in 2025 in de vaart (beeld: DMO)

Thales levert vuurleidingsysteem voor nieuwe fregatten

redactie | vrijdag 1 maart 2019
Marine, Toeleveranciers

Thales Nederland gaat een state-of-the-art vuurleidingsysteem leveren voor de vier nieuwe multipurpose fregatten voor de Nederlandse en Belgische Marine. Het 'Above Water Warfare System' (AWWS) wordt uitgerust met radartechnologie van Thales om bovenwaterdreigingen te detecteren en te volgen.

Gerben Edelijn, ceo van Thales Nederland, en vice-admiraal Arie-Jan de Waard, directeur van de Defensie Materieel Organisatie, maakten dit op 28 februari bekend. Thales Nederland en DMO zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de radar- en afweersystemen van de nieuwe generatie multipurpose fregatten.

In juni 2018 werd bekend dat Nederland en België samen optrekken bij het vervangen van hun M-fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen. België neemt het voortouw bij de aanschaf van twaalf mijnenbestrijdingsvaartuigen, Nederland heeft de leiding bij het vervangingsprogramma van de M-fregatten. De opdracht voor de bouw van vier nieuwe fregatten is gegund aan Damen Schelde Naval Shipbuilding en Thales Nederland.

Onderzeebootbestrijding

De fregatten zullen gespecialiseerd zijn in onderzeebootbestrijding, maar moeten zichzelf - en andere marineschepen - kunnen verdedigen tegen lucht- en oppervlaktedreigingen door middel van een state-of-the-art vuurleidingsysteem. 

Op dit moment gaan anti-scheeps raketten tot drie keer zo snel als de snelheid van het geluid en in 2020 mogelijk al tot vijf keer zo snel. Om deze dreigingen te kunnen pareren, maakt het AWWS optimaal gebruik van nieuwe sensor- en wapensystemen. 

In een situatie waarbij meerdere dreigingen met extreem hoge snelheid tegelijk op het schip afkomen, is een menselijke operator steeds minder in staat de juiste middelen op tijd in te zetten om de bemanning en het schip te beschermen. AWWS biedt de operator informatie om binnen enkele seconden de juiste beslissing te kunnen nemen. Hierdoor is het schip beter beschermd en kan ze verder gaan met haar missies.

Slimme combinatie van sensoren

AWWS bestaat uit een combinatie van een nieuwe generatie sensoren en intelligente software die continu de afweging maakt welke methodes het best geschikt zijn om iedere dreiging op een juiste manier aan te pakken. Uiteraard houdt de bemanning hierbij de controle.

Om alle bovenwaterdreigingen te detecteren en te volgen maakt het syteem gebruik van de nieuwste radartechnologie van Thales, waaronder de volgende generatie digitale dual band X/S radar suite, een combinatie van een Active Phased Array Radar (APAR) en de Sea Master 400 radar.

Nieuwe wereldstandaard

Thales Nederland ziet het AWWS-contract als een opstapje naar meer. "Ik ben er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse en Belgische Marine en samen met hen de nieuwe standaard in de wereld kunnen zetten", zegt ceo Gerben Edelijn van het bedrijf. "Deze ontwikkeling zal ook de kansen van de Nederlandse Industrie in de grote nieuwbouwprogramma’s in Europa en daarbuiten versterken."

Partners Maritiem Nederland