Team TU Delft wereldkampioen zonneboot racen op open zee

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het TU Delft Solar Boat Team deed dit jaar voor het eerst mee aan de offshore class tijdens de Solar & Energy Boat Challenge 2019. Op 5 en 6 juli streden vier teams in Monaco om de wereldtitel. De Delftse studenten kwamen als beste uit de bus en mogen zich nu een jaar lang wereldkampioen zonneboot racen op open zee nemen.

Na meerdere tegenslagen, zoals een draagvleugel wat tijdens de laatste tests voor Monaco op het IJsselmeer afbrak en een probleem met het elektrisch systeem rondom de zonnepanelen, kreeg het team het toch voor elkaar gekregen om het WK te winnen. Het TU Delft Solar Boat Team, dat volledig bestaat uit studenten, wil hiermee laten zien dat zonne-energie ook de open zee de baas kan zijn.

“Na alle tegenslagen had ik niet durven dromen dat we uiteindelijk wereldkampioen zouden worden. Ik ben enorm trots op het team dat we ondanks alles door hebben gezet en dat dit uiteindelijk wordt beloond met dit fantastisch resultaat”, zegt teammanager Kristian Ruiter.

Snelheidsrecord

Op vrijdag 5 juli vond de eerste race plaats tussen Monaco en Ventimiglia over een afstand van 30 km. Ruiter: “Door uitstekende omstandigheden, een team dat heel goed samen werkte en perfect functionerende boot, hebben we erg hoge snelheden kunnen behalen en zelfs een snelheidsrecord voor de boot kunnen neerzetten met een snelheid van 35 km/u.”

Na de langeafstandsrace op vrijdag ontdekte het team schade aan het elektrische systeem rondom de zonnepanelen. “De schade is ontstaan door interne hitte", zegt Olmar van Beurden, chief elektronica. H"elaas kon deze schade niet meer volledig hersteld worden voor de volgende race op zaterdag. Om er zeker van te zijn dat er niet meer schade ontstond aan de boot, en om de veiligheid van de piloten te garanderen, besloten we de zonnepanelen te verwijderen en de race van zaterdag te varen op de energie die was opgeslagen in de batterijen."

Efficiënt varen

Dit resulteerde in lagere snelheden tijdens de langeafstandsrace op zaterdag en een grote strategische uitdaging om het verbruik en de batterijcapaciteit te laten matchen. "Desondanks ben ik enorm trots op ons team dat we door efficiënt te varen en alles op alles te zetten, wereldkampioen zijn geworden”, zegt Ruiter. Het team kwam bijna twee keer zo snel over de finish dan de comcurrentie, die onderweg nog moesten opladen.

Inspiratie voor maritieme sector

Sinds de oprichting in 2005 probeert het TU Delft Solar Boat Team de maritieme sector te inspireren om met minder uitstoot te varen. Van 2005 tot en met 2018 deden de studenten dit door deel te nemen aan races voor zonneboten op binnenwateren. Dit is het eerste jaar dat het team de offshore uitdaging aan gaat. De Ruiter: ”Zo laten we aan de maritieme industrie zien dat er ook op open zee met minder uitstoot gevaren kan worden.”

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland