Studie brengt haalbaarheid waterstof als brandstof in kaart

Branche: Binnenvaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

In Duisburg is de haalbaarheidsstudie ‘Perspectives for the use of hydrogen as a fuel in inland navigation’ gepresenteerd aan (het Duitse) competentiecentrum Mariko en brancheorganisatie FME. Het onderzoek maakt deel uit van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject MariGreen.

De 123 pagina's tellende studie van de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule in Aachen brengt de trends en perspectieven voor het gebruik van waterstof in de binnenvaart in kaart. Over de haalbaarheid van waterstof als brandstof bestaat volgens de onderzoekers geen twijfel. Op dit moment is  het gebruik van waterstof voor rederijen operationeel nog niet interessant vanwege de hoge brandstofkosten en de hoge ombouw/nieuwbouw kosten. Bovendien is waterstof momenteel nog niet toegelaten als te gebruiken brandstof.

De beoordeling is gebaseerd op analyses van de bestaande wet- en regelgeving, de (toekomstige) waterstofinfrastructuur, diverse opslagtechnologieën (dragers van waterstof) en energieomzetting in brandstofcellen en verbrandingsmotoren. Dit wordt in de studie uitgewerkt voor vier typen binnenvaartschepen: containerschip, koppelverband, veerboot en een riviercruiseschip.

Het onderzoek gaat in op de speciale vereisten voor training in de omgang met waterstoftechnologie. Om de drempel voor waterstof als brandstof in de binnenvaart te overwinnen, is het verstandig om demonstratieprojecten op te zetten die de technische en economische haalbaarheid in de praktijk aantonen. Op basis daarvan kan dan de wet- en regelgeving worden aangepast.

MariGreen-project

Het MariGreen-project wordt gefinancierd door het Interreg V A-programma Duitsland-Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro) en nationale cofinanciering door Duitsland en Nederland.

De studie is uitgevoerd onder leiding van van Sören Tinz, hoogleraar interne verbrandingsmotoren aan de RWTH Aachen. Naast deze universiteit waren nog zeven partners bij de studie betrokken: het Development Centre for Ship Technology and Transport Systems (DST), ingenieursbureau Ingenieur-Technik, toeleverancier voor de binnenvaart Electric Ship Facilities (ESF), de TU Delft, de TU Eindhoven, de hogeschool voor toegepaste wetenschappen van Emden/Leer en de Vereniging voor Europese Binnenvaart en Waterwegen (VBW).

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland