Stimulans voor verbinding Rotterdam-Brabant over water

Branche: Binnenvaart | Auteur: Janny Kok | Publicatiedatum:

Havenbedrijf Rotterdam en Multimodaal Coördinatie en Adviescentrum Brabant (MCA Brabant) gaan samenwerken om het containervervoer tussen Rotterdam en Noord-Brabant via binnenvaart een boost te geven. Ook containertransferium Alblasserdam draagt bij aan het verlichten van de verkeersdruk van en naar het havengebied.

Met ruim 1 miljoen containers per jaar is Noord-Brabant een van de belangrijkste achterlandregio’s van Rotterdam. Door een relatief hoog aandeel wegvervoer zorgt het containertransport voor een grote druk op het wegennet. Meer vrachtvolume per binnenvaart in plaats van per truck (modal shift) zorgt voor een beter bereikbare haven én regio.

“Het slim verbinden van de haven van Rotterdam met Brabant zorgt voor een structureel hogere betrouwbaarheid van het multimodale transport en draagt daarmee bij aan de duurzame bereikbaarheid en groei van een van de belangrijkste logistieke hotspots in Nederland”, zegt Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van Havenbedrijf Rotterdam.

Hendrik-Jan van Engelen, directeur MCA Brabant, noemt een goede verbinding over water essentieel voor Brabantse verladers en transportbedrijven om nog groei te realiseren. "Hierdoor worden niet alleen veel vrachtwagens van de weg gehaald, betrouwbare bargeverbindingen zorgen ook voor betrouwbaarheid in de totale supply chain." 

Verduurzaming

Eén van de eerste initiatieven is het uitbreiden van de digitale informatie-uitwisseling tussen de haven en de Brabantse binnenvaartterminals. Hierdoor is een efficiëntere planning mogelijk en ontstaan minder vertragingen in het vervoer per binnenvaart. Ook onderzoeken HbR en MCA Brabant hoe het vervoer over water versneld verduurzaamd kan worden, bijvoorbeeld door het gebruik van containerbatterijen voor aandrijving van binnenvaartschepen.

De samenwerking borduurt voort op de West-Brabant Corridor die vorig jaar van start ging. Deze verbinding tussen de deepsea terminals op de Maasvlakte en de binnenvaartterminals in Moerdijk, Oosterhout en Tilburg heeft al gezorgd voor 20 procent meer vracht via binnenvaart en 35 procent kortere havenverblijftijd van de binnenvaartschepen.

Alblasserdam

Havenbedrijf Rotterdam heeft al eerder stappen gezet om de verkeersdruk door vrachtwagenverkeer van en naar het havengebied te verlichten. Dat resulteerde na lang lobbywerk in de oprichting van het containertransferium Alblasserdam. Binnenvaartoperator BCTN exploiteert de terminal die eigendom is van HbR sinds 2015 als hub met vaste afvaarten naar de afzonderlijke deepsea terminals. Dat gebeurt op basis van call size en tijd slots.

De voorbereidingen voor dit transferium en het begin van de activiteiten verliepen moeizaam, ondanks het feit dat deepsea terminal operators, expediteurs en rederijen voor de start hadden toegezegd mee te werken aan de verwezenlijking van de hub. Daarnaast zorgde het veiligheidseisenpakket van Rijkswaterstaat voor de realisatie van een insteekhaven voor vertraging in de aanleg.

“We hebben inderdaad magere jaren gehad”, zegt BCTN Terminal manager Peter de Witte  desgevraagd, “maar we hebben het nu hartstikke druk. Wij hebben ons eigen netwerk met vaste afvaarten en afhandeltijden op de terminal.” Daardoor is de omloopsnelheid van containers op de terminal  hoog. Deze biedt ruimte voor 140.000 TEU op een oppervlakte van 40.000 vierkante meter.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland