Financieringsfonds biedt stimulans voor Noordelijk maritiem cluster

Branche: Maritieme Cluster, Scheepsbouw | Auteur: Karin Broer | Publicatiedatum:

Het Nesec Shipping Debt Fund (NSDF) kan een belangrijke stimulans zijn voor het maritieme cluster in Noord-Nederland. Dat staat in het rapport 'Koers op Noord', uitgebracht door Nesec, specialist in scheepvaartfinanciering. De funding voor het stimuleringsfonds van 250 miljoen bevindt zich ‘in een doorslaggevende fase’.

Het rapport, dat eind november werd overhandigd aan gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen, brengt het belang van het maritieme cluster in Noord-Nederland in beeld. 60 procent van alle rederijen in short sea is in Noord-Nederland gevestigd. De reders zijn een belangrijke spil in het maritieme cluster. Volgens het rapport zetten zij 35 procent van hun orders uit bij de Noordelijke werven.

Het aantal orders van Noordelijke reders loopt echter gestaag terug. Zo drijven deze werven de laatste jaren op buitenlandse orders. De financiering is een van de bottlenecks. Met het NSDF wil Nesec een antwoord geven op de beperkte kredietmogelijkheden en daarmee het gehele Noord-Nederlandse maritieme cluster een impuls geven.

Investeringsimpuls

Volgens Robin Betten, associate bij Nesec, bevindt de funding voor dit fonds zich ‘in een doorslaggevende fase’. Als de funding slaagt, gaat het NSDF begin 2019 van start. Het fonds zou nieuwbouw, tweedehandsschepen en modificatie van schepen, voor bijvoorbeeld ballastwater-, NOx- en SOx-eisen financieren. Onder het fonds wordt maximaal 60 procent van het schip gefinancierd, 40 procent moet van de reders komen.

De 250 miljoen van het fonds kan leiden tot een investeringsimpuls van 417 miljoen, goed voor veertig short sea schepen, aldus het rapport. Voor de scheepswerven betekent dit 700 fte en 25 miljoen omzet per jaar. Voor maritieme toeleveranciers en dienstverleners wordt een plus verwacht van 100 fte en 14 miljoen omzet per jaar.

Verduurzaming

Marjolein van Noort van de KVNR juicht de komst van het fonds toe: "Het is belangrijk dat er naast  bancaire financiering ook alternatieve financiering beschikbaar komt. Door de Basel IV-regelgeving zal de financiering van zeeschepen door banken lastiger worden." Ook voor de verduurzaming van de sector is het fonds goed nieuws. "Daarnaast kan het fonds ook voor refits van bestaande schepen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de ombouw naar LNG."

Sander Schakelaar, directeur van rederij JR Shipping in Harlingen spreekt van een 'buitengewoon belangrijk initiatief'. "Al jaren tekent zich de trend af dat het nodig is dat er - naast de bestaande bancaire kanalen - aanvullende financiering beschikbaar komt. Ook in het buitenland zien we initiatieven. Het NSDF past bij deze ontwikkeling. De markt moet weer de basis gaan bieden voor zinnige 'long term' projecten, bijvoorbeeld voor de bouw van duurzame 'eco' short sea-schepen."

Het rapport Koers op Noord is op te vragen bij nesec@nesec.nl

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland