Sluis Operatie Centrum IJmuiden bereikt hoogste punt

Branche: Havens | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Voor het bereiken van het hoogste punt van het bediengebouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden werden de bouwers van aannemersconsortium OpenIJ beloond met pannenbier. Vanwege de veiligheid schonk opdrachtgever Rijkswaterstaat bier zonder alcohol. 

Om het feestelijke moment extra te onderstrepen spoot een patrouillevaartuig van Port of Amsterdam erewater vanaf het Noordzeekanaal.

Een jaar na de start van de bouw zijn de contouren van het Sluis Operatie Centrum (SOC) halverwege de zuidelijke kolkwand goed zichtbaar. Kenmerkend voor het ontwerp is dat het 18 meter hoge gebouw naar de sluis toe helt in een hoek van 15 graden. Architectenbureau ZUS heeft de eis dat de pui onder deze hoek wordt gebouwd om reflectie in de ramen te voorkomen, toegepast op het hele gebouw.

Sluiswachters

Resultaat is een functioneel bediengebouw dat als het ware boven de sluiskolk hangt en daarmee een beeldbepalend onderdeel is van de nieuwe zeesluis. De sluiswachters van Port of Amsterdam zorgen vanuit het SOC voor een veilige en vlotte doorgang van zeeschepen van en naar de havens van Amsterdam.

Het bediengebouw bestaat uit drie gebouwen van zeven verdiepingen, die één geheel vormen. Daarom zijn er verschillende ‘voordeuren’ op verschillende niveaus. Naast de bediening van de sluis is er ook een onderhoudsgebouw voor de beheer- en onderhoudstaak van Rijkswaterstaat. Er zijn techniekruimtes voor stroom-, service- en brandblusinstallaties. Het wordt een energieneutraal gebouw. De onderbouw van het SOC is onderdeel van de primaire waterkering.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland