Sleipnir zet module van 15.300 ton op z'n plek

Branche: Offshore | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Kraanschip Sleipnir van Heerema, het sterkste kraanschip ter wereld, heeft op 8 september een module van 15.300 ton van het Leviathan platform op z’n plek getild in de Middellandse Zee. Volgens Heerema een wereldrecord: een lift van 15.300 ton is niet eerder gepresteerd door een kraanschip.

Voor het Leviathan platform heeft Sleipnir de twee belangrijkste modules met een totaal gewicht van 24.500 ton binnen 20 uur geïnstalleerd. Opdrachtgever Noble Energy koos Heerema’s Sleipnir voor de klus om kosten te besparen; er kunnen grotere, complete en geteste modules in één keer op hun plaats worden gezet. 

Sleipnir is sinds juli in de vaart. Het schip vaart op LNG en is half-afzinkbaar: haar kolommen kunnen grotendeels onder water worden gezet en dat maakt het mogelijk om enorme gewichten te hijsen. De Sleipnir wordt wereldwijd ingezet voor grote offshore werken, zoals het plaatsen en verwijderen van funderingen en platforms boven en onder water.

Heerema’s CEO Koos-Jan van Brouwershaven over het record: “Sleipnir is uniek in z’n soort. Omdat het schip op LNG vaart en ook omdat geen ander schip zo veel kan tillen. Stel je voor: 15.300 ton is ongeveer 16.000 auto’s. Dat is een file van 100 kilometer. En onze klant geniet mee. Want we kunnen grote modules in één keer tillen met Sleipnir: de installatie en integratie van zo’n platform gaat dus sneller en dat maakt het goedkoper.”

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland