Sleephopperzuiger Vox Amalia te water 

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

Scheepswerf LaNaval in Bilbao (Spanje) heeft woensdag 29 maart de nieuwe sleephopperzuiger Vox Amalia van Van Oord te water gelaten.

De ‘Vox Amalia’ is een middelgrote sleephopperzuiger van 158,85 meter lang, met een beun van 18.686 m3 en een laadvermogen van 30.392 dwt. De doopplechtigheid zal later dit jaar in Nederland plaatsvinden, waarschijnlijk bij Van Oord in Rotterdam. Zusterschip ‘Vox Alexia’, dat eveneens bij LaNaval in Bilbao wordt gebouwd, moet begin 2018 gereed zijn.

“Wij willen de Vox Amalia en Vox Alexia gaan inzetten voor uiteenlopende projecten”, zegt projectmanager Gerard Alkema. Als voorbeeld noemt hij de aanleg van nieuwe havens of uitbreiding van bestaande havens. Andere toepassingen zijn grote baggerprojecten, herstelwerkzaamheden van de kust en het graven van sleuven voor pijpleidingen en kabels voor offshore installaties.

Volgens Van Oord zijn de twee zusterschepen onderdeel van een nieuwe generatie sleephopperzuigers. Daarbij ligt de nadruk op energiezuinige motoren en systemen. Zo hebben beide sleephopperzuigers sensoren aan boord die continu het energiegebruik aan boord meten tijdens het varen, het baggeren en het lossen. Baggerpompen, boegschroeven en de hydraulische pomp worden elektrisch aangedreven via een frequentieomvormer. Hierdoor werkt deze apparatuur altijd met het meest optimale vermogen en snelheid.

De Vox Amalia heeft twee zuigbuizen met elektronisch bestuurde baggerpompen en zes losdeuren. Het schip biedt plaats aan 38 bemanningsleden.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland