Shell over piraterij: zorgen om geweldsescalatie | Maritiem Nederland
Nieuws

Shell over piraterij: zorgen om geweldsescalatie

Jan Spoelstra | maandag 16 april 2012

Als reactie op gewapende beveiligers aan boord ontstaat de vrees dat piraten met meer geweld en meerdere bootjes tegelijk de aanval inzetten.

Op 5 april organiseerde de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Vloot’ een bijeenkomst over de drijvende LNG-fabriek die Shell laat bouwen in Zuid-Korea. Ed Barsingerhorn, Company Security Officer (CSO) van Shell Shipping, sprak daar zijn zorg uit over de toename van geweld in vooral de Golf van Aden en het feit dat steeds meer bemanningen aan land gegijzeld worden.

In 2011 zijn er 439 schepen aangevallen door piraten en in 113 gevallen is daarbij geschoten. “Momenteel (5 april, red.) worden er meer dan tien schepen gekaapt en meer dan tweehonderd mensen gegijzeld”, aldus Barsingerhorn, “maar wat mij echt verontrust, zijn de ongeveer vijftig bemanningsleden die piraten nu aan land gijzelen voor losgeld.” De CSO van Shell Shipping duidt hier op een trend die gaande is en die menig reder verontrust. De schepen worden eerder vrijgegeven dan de bemanning.

De vloot van het in Londen gevestigde Shell Shipping telt 51 gastankers en 11 olietankers. De meeste schepen pikken lading op in de Arabische golf en een groot gedeelte daarvan gaat richting het westen, door het Suezkanaal en dus langs het Somalische zeeroversgebied. Op elk moment varen er zo’n tien schepen van Shell in een door piraten geteisterd gebied met in totaal driehonderd opvarenden.

“Heel lang hebben wij geprobeerd om zonder gewapende beveiligers te varen. Maar gezien de veiligheid van onze bemanning kunnen wij het ons niet permitteren om niet, op basis van risicobepalingen, met particuliere beveiligers aan boord te varen.” Barsingerhorn legt uit dat de schepen van Shell Shipping verder zijn voorzien van diverse andere veiligheidsmaatregelen, zoals waterkanonnen en prikkeldraad.

De reden dat Shell wapens aan boord zoveel mogelijk probeert te mijden, is de vrees voor geweldsescalatie. “Naast bemanningen die aan land vastgezet worden, is dat een tweede zorg van mij”, licht Barsingerhorn toe. “Tot nu toe is er nog geen één schip met gewapende beveiligers aan boord gekaapt. Maar als meer en meer schepen wapens aan boord nemen, hoe lang zullen piraten dan nog wachten om mogelijk met meerdere boten tegelijkertijd (swarming) en met meer geweld aan te vallen?”

Partners Maritiem Nederland