Shell: LNG wordt belangrijke brandstof voor de scheepvaart  | Maritiem Nederland
Nieuws
STX Offshore & Shipbuilding is begonnen met de bouw van het LNG-bunkerschip dat Shell vanuit de haven van Rotterdam vanaf medio 2017 gaat inzetten.

Shell: LNG wordt belangrijke brandstof voor de scheepvaart 

Antoon Oosting | maandag 7 november 2016
LNG

Energiereus Shell zet volop in op de ontwikkeling van LNG als brandstof voor de scheepvaart en het wegvervoer. De vraag naar LNG als scheepsbrandstof wordt een belangrijke bron van groei voor de nu nog met overaanbod kampende LNG-markt.

Dat heeft Shells hoofd gasactiviteiten Maarten Wetselaar laten weten in een reactie op de uitkomsten van het IMO-beraad eind vorige maand over het aanscherpen van de norm voor de uitstoot van zwavel door de scheepvaart. De MEPC, de milieucommissie van de IMO, de VN-organisatie voor de scheepvaart, heeft bepaald dat deze norm per 1 januari 2020 ingaat. Vanaf dat moment hebben schepen de keus te varen op zware stookolie met een rookgaswasinstallatie (scrubber) om de zwavel uit de rookgassen te zuiveren, brandstof met niet meer dan 0,5 procent zwavel (een blend van stookolie en lichtere brandstoffen als kerosine en zwavelarme diesel) of het gebruik van LNG, vloeibaar gemaakte aardgas, als brandstof. Die brandstof van maximaal 0,5 procent zwavel zal naar verwachting aanzienlijk duurder worden dan de zware stookolie.

De verwachting is dan ook dat door de aanscherping van de zwavelnorm scheepseigenaren voor de nieuwbouw van hun schepen vaker zullen kiezen voor LNG als brandstof. In vooral de Scandinavische landen, mede geholpen door subsidies, en de Verenigde Staten is dit proces al volop in gang gezet. Maar reders uit andere landen zullen nu waarschijnlijk ook vaker voor LNG als brandstof voor hun schepen gaan kiezen. 

Potentiële markt

Op een bijeenkomst van investeerders in Londen vertelde Wetselaar dat de scheepvaart en het wegvervoer van vooral de zwaardere trucks een potentiële markt vormen van ongeveer 750 miljoen ton LNG per jaar. Dat is volgens Wetselaar ongeveer drie keer zoveel als het huidige aanbod van LNG op de wereldmarkt. De besluiten van de IMO hebben Shell volgens Wetselaar aanzienlijk optimistischer gemaakt over de ontwikkeling van de gasmarkt. Shell heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd op de winning van gas. Vorig jaar nam Shell voor maar liefst 64 miljard euro de gasproductiepoot van British Gas over.

Wetselaar verwacht dat tegen 2025 de vraag naar LNG vanuit de transportwereld zal aangroeien tot tussen de 35 en 60 miljoen ton LNG per jaar. Tot 2030 zou die vraag kunnen doorgroeien naar 100 miljoen ton LNG per jaar. Ook belangrijke concurrenten van Shell in de gasmarkt zoals het grote Australische Woodside Petroleum, na Shell in Australië de nummer twee in de winning van gas, investeren massief in het omzetten van aardgas in LNG om dit te kunnen leveren aan de scheepvaart.

Eerder maakte Shell bekend LNG te gaan leveren aan Carnival Corporation voor twee van de grootste cruiseschepen ter wereld. Shell heeft hiervoor een bunkerschip voor de levering van LNG in aanbouw. Daarnaast is Shell bezig met de opbouw van een distributienetwerk voor de levering van LNG aan de binnenvaart.

Partners Maritiem Nederland