Sendo Liner draagt bij aan meer efficiënte en schonere binnenvaart

Branche: Binnenvaart, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

“De 'Sendo Liner' weerspiegelt onze eigen filosofie voor een meer efficiënte en schonere binnenvaart", zegt scheepsbouwer Concordia Damen bij de doop van het toekomstgerichte binnenvaartschip. De Sendo Liner is modulair ontworpen, biedt meer ladingcapaciteit en beperkt de CO2-uitstoot per container met 40 procent.

De Sendo Liner kan door het speciaal ontworpen ballastsysteem meer high cube containers tegelijk vervoeren van Rotterdam naar diverse inlandterminals in het noorden van Nederland. Daarnaast kan het schip één rij containers meer in de lengte vervoeren dan traditionele binnenvaartschepen van 110 x 11,4 meter. 

Behalve dat het schip is geoptimaliseerd voor vervoer van het maximaal haalbare aantal containers, heeft het ook een innovatief ballastsysteem. Het kan daarmee zijn kruiplijn verlagen om met lege containers de vele lage bruggen op de route te passeren. De Sendo Liner heeft 8% meer containercapaciteit dan een conventioneel schip van dezelfde afmetingen. 

De efficiency van het schip blijft niet beperkt tot zijn grotere ladingcapaciteit. Het nieuwe ontwerp van het onderwaterschip resulteert in combinatie met de diesel-elektrische aandrijving in een lagere uitstoot. De CO2 uitstoot is per container veertig procent lager. 

Toekomst proof

Het schip is niet alleen 'toekomst proof' vanwege zijn grotere ladingcapaciteit of duurzaamheid. Het schip is modulair ontworpen, waardoor het snel aangepast kan worden aan de vraag van de klant. Zo is het schip al voorbereid om in de toekomst geheel met accu’s of met waterstof te kunnen varen. Een bijkomend voordeel van dit modulair opgebouwde schip is dat de onderhoudskosten lager zijn, doordat alle componenten los van elkaar zijn aan te passen of te repareren.

De dubbele wanden, de aparte machinekamers met generatoren en motoren alsmede de stroomkabels die aan beide zijden van het schip compleet zijn uitgevoerd, bieden de Sendo Liner de maximale veiligheid. Het schip is hierdoor bijna altijd in staat zijn reis af te maken waarna eventuele reparaties kunnen worden uitgevoerd.

Twee zusterschepen

Opdrachtgever Sendo Shipping is zo enthousiast over het nieuwe schip dat er al een vervolgorder ligt voor twee identieke zusterschepen. "Het schip onderstreept onze lange-termijn strategie en onze toekomstvisie", zegt directeur Sebastiaan van der Meer. "De twee nieuwe Sendo Liners zijn al in aanbouw bij Concordia Damen. We verwachten die eind 2019."

Door het efficiënte ontwerp kan de Sendo Liner één rij containers meer in de lengte plaatsen (foto: Damen)

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland